Tullverket

Lediga jobb

Tullverket söker brottsutredare, vikariat

Tullverket har som uppdrag att stoppa eller allvarligt störa den organiserade brottsligheten och att förhindra den illegala införseln av narkotika- och dopingpreparat, alkohol, tobak, vapen och andra varor som hotar liv, hälsa och miljö.

Tullverket består huvudsakligen av verksamheterna kontrollavdelningen, tullkriminalavdelningen, underrättelseavdelningen samt uppbördsavdelningen och arbetet sträcker sig genom hela kedjan från underrättelse, analys och kontroll till färdig förundersökning.

Verksamhetsinriktningen är att bekämpa tullrelaterad brottslighet såsom smuggling, ekobrott och miljöbrott där insatser mot storskalig och eller organiserad brottslighet prioriteras. Verksamheten bedrivs inom ramen för utredning av brott eller genom åtgärder som ska leda till utredning av brott. Syftet är att lagföra huvudmän bakom brottslighet, minska lönsamheten av brottslig verksamhet samt påtagligt störa kriminella aktiviteter.

Din arbetsplats blir på tullkriminalavdelningen i ÖST. Din närmsta chef blir gruppchef utredning, mängdbrott.

Om tjänsten

Inom Tullverkets brottsbekämpning har brottsutredare som huvudsaklig uppgift att utreda brott inom ramen för Tullverkets förundersökningsrätt. Arbetet bedrivs på uppdrag av Tullverkets förundersökningsledare alternativt allmän åklagare eller tillsammans i ett projekt med ledning av en projektledare på tullkriminalen. Arbetet bedrivs teambaserat. En del av arbetsuppgifterna kan komma att bestå av att verkställa tvångsmedel för de som är behöriga att bära tjänstevapen.

Brottsutredare vid tullkriminalavdelningen arbetar bland annat med att:

 • Delta aktivt i den operativa fasen av förundersökningen och vid behov deltaga i husrannsakningar, kontrollerade leveranser, hemliga tvångsmedel och hämtning till förhör.
 • Utreda brott, samla in utredningsmaterial, gå igenom beslag och kontrollera bevisning, hålla förhör med misstänkta.
 • Sammanställa förundersökningsprotokoll.
 • Kontakta ombud/advokat samt tolk, i förekommande fall även sociala kontakter med anhöriga till misstänkta.
 • Delta i arbetet med olika former av biståndsframställningar och samverka med andra funktioner inom Tullverket samt med andra myndigheter, såväl svenska som utländska.
 • Biträda i förekommande fall åklagare vid domstolsförhandling.
 • Ge och ta löpande återkoppling till andra funktioner och roller för att utveckla verksamheten.

Vi söker dig som har:

 • Godkänd grundläggande utbildning inom Tullverkets brottsbekämpande verksamhet eller annan utbildning som kan bedömas vara likvärdig.
 • Mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift.
 • Goda kunskaper i engelska i tal och skrift.
 • Svenskt medborgarskap.
 • Svenskt körkort, klass B, manuell, samt god körvana.

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av utredningsarbete inom statlig myndighet.

Personliga egenskaper

Du driver dina egna ärenden men arbetar teambaserat, varför du förväntas kunna arbeta både självständigt och i grupp. Som person är du självgående där du driver dina processer på egen hand och för arbetet framåt. Du kan samtidigt arbeta bra i grupp och har en god samarbetsförmåga med så väl dina närmsta kollegor, andra utredningsgrupper och regioner som andra aktörer och myndigheter. Du är vidare strukturerad och har ordning och reda i ditt arbete. Som person är du även flexibel i ditt förhållningssätt, du kan växla mellan uppgifter och vid behov hjälpa kollegor.

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Vi erbjuder dig

Genom att jobba på Tullverket har du ett viktigt jobb där du bidrar till ett tryggt och säkert samhälle. Vi värderar trivsel och kompetensutveckling högt och är vi strävar efter att du som anställd hos oss ska kunna ha en bra balans mellan arbete och fritid. Hos oss får du såväl trygga anställningsvillkor och våra förmåner omfattar bland annat friskvårdsbidrag, subventionerade läkemedel och goda semester- och pensionsvillkor.

Övrigt

Referensnummer: PER 2023-256.

Placeringsort: Stockholm.

Anställningsform: Vikariat 6 månader.

Resor inrikes och utrikes kan förekomma.

I arbetet ingår att ha beredskap både kvällar och helger. Arbetet kan i vissa fall även omfatta obekväm arbetstid.

Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträdesdag: enligt överenskommelse.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan beslut om anställning kommer du att få genomgå drogtest och bakgrundskontroll. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen genomförs före anställning, då tjänsten är placerad i säkerhetsklass. Tullverkets är en totalförsvarsmyndighet och vid anställning kommer du att krigsplaceras i Tullverket.

Tullverket värdesätter de kvaliteter som tillförs verksamheten genom att ha en jämn könsfördelning samt etnisk mångfald.

För mer information och ansökan

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av, Olov Hellqvist, gruppchef tullkriminalen- 08-456 58 11. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support tel. 060-67 25 85.

Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Svjetlana Buco, 011-15 85 44, och för SACO-S, Lena Edehag, 08-456 58 68.

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 2 april 2023. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.

Vi undanber oss all kontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 400 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson

 

2023-03-16

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Quality assured

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)