
Pressmeddelanden
Här har vi samlat Tullverkets pressmeddelanden.
-
Tonvis med hälsofarlig parfym stoppad av Tullverket
Hittills i år har Tullverket stoppat flera ton farliga skönhetsprodukter från att komma in på den svenska marknaden. I maj stoppades en sändning från Dubai med 113 olika parfymer som innehöll ämnen som är totalförbjudna inom EU.
-
Tullverket inleder granskning - misstänker fusk med ortopediska produkter
Import av ortopediska produkter är befriad från tullar. Men Tullverket misstänker nu att vissa företag satt i system att importera andra produkter som ortopediska produkter för att slippa betala tullar. Därför inleder nu Tullverket en granskning av branschen. Om det visar sig att företag har begått medvetna fel så kan det bli aktuellt med brottsanmälan.
-
Kriminellt nätverk avslöjat i norra Sverige
Tullverkets personal genomförde en kontroll vid tågstationen i Haparanda och stoppade en man som rest med tåget från Örebro. En av Tullverkets narkotikasökhundar visade intresse för mannen. Mannen berättade att han hade en försenad julklapp i sin ryggsäck. I julklappen fann tullinspektören två kilo amfetamin. Det var upprinnelsen till att ett kriminellt nätverk avslöjades i norra Sverige. I Tullverkets utredning framkommer att den som styr nätverket sitter fängslad i Indonesien utom räckhåll för svenska myndigheter. I dag åtalas fem personer i ärendet vid Haparanda tingsrätt.
-
Mycket beslagtagen narkotika i operation vid Norgegränsen
Narkotika, rattfyllor, farligt avfall och felaktig införsel av varor. Det är bara några exempel på sådant som upptäcktes när Tullverket genomförde en omfattande, riktad operation vid Norgegränsen förra veckan. Tullpersonal från hela landet deltog i operationen och bland annat beslagtogs sammanlagt nästan 100 kilo cannabis.
-
Största narkotikabeslaget någonsin i Värmland
Över 280 kilo cannabis hittades när Tullverket gjorde en kontroll av en personbil nära norgegränsen i Värmland i veckan. Idag hålls häktningsförhandlingar mot två män som misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott.
-
Över 800 kilo narkotika beslagtogs i stor härva i Stockholmsområdet
Tullverket har avslöjat en omfattande narkotikahärva med kopplingar till flera platser i Stockholmsområdet och med förgreningar till flera länder. Idag åtalas åtta personer vid Attunda tingsrätt misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling. Omständigheter i utredningen tyder på att brotten har begåtts inom ramen för den organisation som leds av den man som går under epitetet ”kurdiska räven”.
-
Miljontals falska cigaretter gömdes bakom lönnvägg i lastbilstrailer
Tullinspektörerna upptäckte ett övergivet lastbilssläp i Trelleborgs hamn och beslutade sig för att ta en närmare titt. Nyfikenheten betalade sig. I släpet hittades 7,6 miljoner förfalskade cigaretter. Cigarettbeslaget är det största som Tullverket har gjort på många år. Nu åtalas chauffören för grov smuggling.
-
Narkotikabeslag skjuter i höjden
Första halvåret i år har Tullverket beslagtagit mer cannabis och kokain än under hela 2022. Beslagen av amfetamin är nästan lika stora som under hela förra året. Sammanlagt handlar det om över 4,5 ton cannabis, kokain och amfetamin under årets första sex månader. Det visar Tullverkets nya statistik som även finns på lokal och regional nivå.
-
Tre unga hanterade militärvapen och narkotika i centrala Malmö
Tullverkets kriminalavdelning har avslöjat en grupp unga personer som hanterat stora mängder narkotika och förvarat militära vapen samt en termosbomb i en lägenhet i centrala Malmö. Nu åtalas en 18-åring och två 24-åringar för bland annat synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.
-
Smugglade hundratals kilo narkotika gömt i urgröpta gipsplattor
Tulltjänstemannen blev misstänksam när chauffören inte kunde redogöra för vad som fanns i lastutrymmet. Under en fördjupad kontroll med hjälp av lastbilsscanner upptäcktes dolda utrymmen i travar med gipsplattor som visade sig innehålla sammanlagt 316 kilo cannabis. På torsdagen åtalades den 53-årige spanska chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.
-
Kokainligor jagas i Helsingborgs hamn
Sedan årsskiftet har Tullverket beslagtagit nästan 870 kilo kokain i Helsingborgs hamn. Det är mer kokain än Tullverket beslagtog i hela landet under hela förra året. Den allvarliga situationen har lett till att Tullverket satt in mycket resurser i jakten på smugglarna. Men hittills har få kunnat gripas och en orsak är säkerhetsbrister i Helsingborgs hamn.
-
Olaglig tobaksfabrik avslöjad i Åmotfors
I en fastighet i värmländska Åmotfors bedrevs storskalig tillverkning av vattenpipstobak. När Tullverket slog till mot fastigheten i mitten av mars beslagtogs sammanlagt över 800 kilo tobak. Tullverket kunde gripa flera misstänkta och idag åtalas tre personer vid Värmlands tingsrätt.
-
460 kilo kokain beslagtogs i Helsingborgs hamn
Under april månad har Tullverket gjort några av de största enskilda kokainbeslagen hittills. Totalt har cirka 460 kilo hittats i lönnutrymmen i två containrar i Helsingborgs hamn. Värdet på det beslagtagna kokainet överstiger en miljard kronor i missbrukarledet. Beslagen stärker bilden av att Helsingborgs hamn har blivit en inkörsport för kokain, inte bara till Sverige utan även övriga Europa.
-
Tullverket har stoppat systematisk
En man hemmahörande i Malmö misstänks för att ha smugglat alkohol vid 186 tillfällen via Öresundsbron till Sverige. Mannen misstänks för att från januari 2018 till juni 2021 ha smugglat över 87 000 liter alkoholhaltiga drycker. I dag åtalas mannen vid Malmö tingsrätt misstänkt för grov smuggling av alkohol. I ärendet åtalas även nio köpare av alkohol misstänkta för olovlig befattning med smuggelgods.
alkoholsmuggling
-
Liga misstänks ha smugglat hundratals kilo cannabis från Spanien
Tullverket har avslöjat en härva där över 280 kilo cannabis misstänks ha smugglats in i västsverige i ett 60-tal postpaket från Spanien. Den omfattande smugglingen bedöms ha pågått under förra sommaren. I dag åtalas tretton mottagare och organisatörer för grov narkotikasmuggling vid tingsrätten i Göteborg.
-
Kokainliga togs på bar gärning i Helsingborgs hamn
Två män greps i december förra året vid Helsingborgs hamn där de misstänks ha hämtat drygt 47 kilo kokain som sedan hittades i tre gömda väskor. Gripandet skedde efter en gemensam insats av tullkriminalen och polisen. De två 28-åriga männen som är albanska medborgare åtalades på torsdagen vid Helsingborgs tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott.
-
Tullverket avslöjar en förpackningscentral för narkotikaklassade läkemedel och dopningsmedel
Ett stoppat paket från Polen blev startskottet på en omfattande smugglingshärva med totalt sex gripna i Göteborg. Två av personerna är ett tidigare ostraffat par som utåt sett varit etablerade med bra jobb och inkomst. I deras lägenhet hittas en förpackningscentral för tabletter, dopning och läkemedel. I dag åtalas paret för grovt narkotikabrott vid Göteborgs tingsrätt. Ytterligare fyra misstänkta åtalas för grov narkotikasmuggling.
-
Oroande ökning av minderåriga smugglare
Antalet ärenden där barn och unga under 18 år misstänks för smuggling har fördubblats på tre år. 2020 inledde Tullverket 89 utredningar mot minderåriga. Förra året inleddes 175 utredningar och de yngsta som misstänktes var bara 12 - 13 år. Merparten av smugglingsbrotten begås genom beställningar på nätet. Det handlar om allt från narkotika till explosiva varor och inte minst e-cigaretter.
-
Tullverket avslöjade vapensmugglare
Ett belgiskt par i 40-årsåldern försökte smuggla in 15 vapen via Öresundsbron. Tullinspektörerna blev misstänksamma och när de visiterade kvinnan hittade de sex pistoler gömda i hennes underkläder. Bakom bilens instrumentpanel hittades ytterligare nio vapen. Vapenbeslaget är ett av de största som Tullverket har gjort. På måndagen åtalades paret för synnerligen grov vapensmuggling.
-
Tullverkets största cannabisfall växer – fler åtalas
I dag åtalas två personer vid Göteborgs tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling. De åtalade har kopplingar till smugglingen 2020 av 1,2 ton cannabisharts gömt i falska marmorplattor – det enskilt största cannabisbeslaget som Tullverket gjort. Det nu aktuella åtalet handlar om smuggling av ytterligare ett halvt ton cannabisharts värt över 50 miljoner kronor i missbrukarledet. De misstänkta avslöjades genom krypterat material från den internationella operationen Trojan Shield.
-
Tullverket stoppade 25 kilo amfetamin och 250 000 tabletter i biltransport
En man i 25-årsåldern misstänks för att i slutet av november förra året ha smugglat narkotika till ett värde av närmare 10 miljoner kronor via Öresundsbron till Sverige. Mannen misstänks för att väl gömt i en specialbyggd låda under biltransportbilen ha smugglat cirka 25 kilo amfetamin och närmare 250 000 narkotikaklassade tabletter. I dag åtalas mannen vid Malmö tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling.
-
Rekordbeslag av partydrog
Tullverket gjorde förra året ett rekordstort beslag av partydrogen 3-CMC som i missbrukarkretsar kallas för ”kristall”. I en tyskregistrerad lastbil hittade tullinspektörerna vid Öresundsbron nästan 60 kilo 3-CMC. Dessutom fanns det drygt 18 kilo amfetamin, 22 kilo cannabisharts och 5 kilo cannabisolja i den i övrigt helt legala lasten. På fredagen åtalades en 36-årig chaufför från Italien för synnerligen grov narkotikasmuggling.
-
Misstänkt smuggling av 3D-printade vapendelar
Tre män misstänks för smuggling av en stor mängd vapendelar, bland annat ett 40-tal 3D-printade stommar och mantlar till pistoler. Vapendelarna har beställts från Kina och Italien och skickats med paket till Sverige. De tre männen hemmahörande i Vallentuna åtalas idag vid Attunda tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling.
-
Beslag av kokain och amfetamin ökade stort 2022
Mer än tre gånger så mycket kokain beslagtogs av Tullverket förra året jämfört med 2021. 2022 stoppades 822 kilo jämfört med 261 kilo 2021. Beslagen av amfetamin ökade från 330 kilo till 548 kilo. Även beslagen av tramadol och andra narkotiska läkemedel ökade stort. Samtidigt minskade beslagen av alkohol och tobak. Det visar Tullverkets beslagsstatistik som även finns uppdelad regionalt och lokalt.
-
Tullverket har stoppat över 140 sändningar till Ryssland och Belarus
Sedan EU införde sanktioner har Tullverket stoppat 144 exportsändningar på väg till Ryssland och Belarus. Totalt handlar det om tusentals varor till ett sammanlagt värde av nästan 199 miljoner kronor. I de stoppade sändningarna finns bland annat industriteknik och kemikalier. En del produkter har stoppats eftersom de kan användas både militärt och civilt.
-
Rekordmycket miljöfarligt avfall stoppades 2022
Tullverket hindrade under förra året drygt 1 043 ton miljöfarligt avfall från att exporteras till länder i Afrika och Asien. Det är en rejäl ökning mot 2021 då 627 ton stoppades och ett nytt rekord. Den tidigare toppnoteringen var på drygt 790 ton och inträffade 2013. Störst ökning skedde i Stockholmsområdet där mängden mer än fördubblades.
-
Rekordmånga hundar stoppades 2022
Tullverket stoppade under förra året 552 hundar från att komma in i Sverige. Det är 29 fler än 2021 då 523 hundar stoppades vid gränsen. Men det är inte bara misstänkta smuggelhundar som ligger bakom ökningen. Rysslands krig i Ukraina gjorde att många flyktingar hade med sig sina fyrbenta familjemedlemmar. Samtidigt har ett nytt cyniskt sätt att smuggla in hundar avslöjats.
-
Farlig lustgas stoppas av Tullverket
Tullverket har den senaste tiden stoppat flera containrar med lustgasbehållare som inte uppfyller kraven för säkra transporter. Samtidigt noteras en kraftig importökning av lustgas. Eftersom det inte finns någon naturlig förklaring till varför användningen av lustgas plötsligt ökar misstänker myndigheten att gasen importeras och säljs i berusningssyfte.
-
Över ett halvt ton narkotika i beslag
Tullverket har gjort ett stort beslag på över ett halvt ton narkotika. Beslaget gjordes den 13 december i Stockholmstrakten. Det finns personer frihetsberövade i ärendet. Brottsmisstanken är synnerligen grovt narkotikabrott.
-
Varning inför nyår – allt fler farliga smällare beslagtas
Till och med november har Tullverket beslagtagit över 43 000 smällare och andra olagliga fyrverkerier, många av dem så kallade bangers. Det är en fördubbling av beslagen jämfört med 2021. Smällarna beställs ofta på nätet från länder där de säljs lagligt och många av beställningarna görs av minderåriga. Det finns fortfarande en stor okunskap om att det inte är tillåtet att föra in de här farliga smällarna i Sverige.
-
Varning för bluff-sms om tullavgifter – så undviker du att bli lurad
E-handeln är intensiv under Black Friday och julhandeln. Det vet bedragarna som utnyttjar att många väntar på paketleveranser. Under hösten har fler privatpersoner än tidigare kontaktat Tullverket om bluff-sms där de krävs på obetalda tullavgifter. Tullverket varnar nu allmänheten tillsammans med Internetstiftelsen som tipsar om hur du kan undvika bluffarna.
-
Över 100 kilo narkotika smugglades bakom avsågade lastpallar
Tullinspektörerna fattade misstanke mot en långtradare i Norra hamnen i Malmö. Vid en närmare kontroll hittades stora mängder narkotika som smugglarna försökt dölja i väskor bakom avsågade lastpallar. Det var kokain, amfetamin och ketamin till ett beräknat värde i missbrukarledet på drygt 38 miljoner kronor. Nu åtalas chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.
-
Kraftig ökning av rattonyktra förare
Tullverket stoppar alltfler förare som kör påverkade av narkotika och alkohol. Vid utgången av oktober hade drygt 33 procent fler rattonyktra förare stoppats vid gränsövergångarna jämfört med hela förra året.
-
Olaglig export av 220 ton miljöfarligt avfall stoppades av Tullverket
I en riktad kontrolloperation lyckades Tullverket och flera länsstyrelser stoppa drygt 220 ton miljöfarligt avfall från att exporteras till länder i Afrika och Asien. Det mest omfattande smugglingsförsöket gällde sex containrar med sammanlagt 167 ton uttjänta kylkompressorer på väg till Pakistan.
-
Nytt lagförslag skulle stärka Tullverkets brottsbekämpning
Regeringens utredare presenterar idag en rad förslag till lagändringar som skulle underlätta och effektivisera Tullverkets kontroller och brottsbekämpande arbete. Förslagen i utredningen innebär att Tullverkets befogenheter skulle öka och bli tydligare för personalen.
-
Stor narkotikahärva avslöjad
Sex personer, varav flera hemmahörande i Skåne, misstänks för inblandning i en omfattande narkotikahärva. Totalt misstänks de ha distribuerat närmare 300 kg insmugglad cannabis vidare ut i landet. Idag väcks åtal vid Malmö tingsrätt.
-
Stor internationell insats mot olagliga läkemedel
Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen har under slutet av juni månad genomfört en gemensam operation mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige.
-
Tullverket stärker kontroller i småbåtshamnar
Under juni, juli och augusti förstärker Tullverket kontrollerna i småbåtshamnar utmed den svenska kusten. Totalt kommer Tullverket göra kontroller i ett hundratal småbåtshamnar. Syftet med besöken är att avslöja smuggling som sker med fritidsbåtar och att informera allmänheten och hamnansvariga om vad man ska vara uppmärksam på när det gäller smuggling.
-
Omfattande fusk med e-cigaretter
Importen av e-cigaretter ökar och nu larmar Tullverket för ett omfattande fusk. Företag försöker undkomma skatt genom att uppge lägre nikotinhalt eller helt enkelt hävda att e-cigaretterna inte innehåller nikotin. Privatpersoner beställer e-cigaretter på nätet som förutom höga nikotinhalter även kan innehålla cannabis. Tullverkets underrättelsetjänst varnar också för att e-cigaretter kan säljas till minderåriga.
-
Kraftig ökning av brottslighet kopplat till införsel och försäljning av hundar
De senaste årens ökade efterfrågan på hundar utnyttjas av den organiserade brottsligheten som inkomstkälla, men även av ideella föreningar och enskilda individer. Smuggling och oredovisad försäljning av hundar kan pågå bakom en legal fasad. I en rapport från Ekobrottsmyndigheten, Tullverket och Skatteverket listas också flera åtgärder som skulle öka möjligheterna att förhindra brottsligheten.
-
Goda resultat av tulloperation i östra Norrbotten
Narkotika, stöldgods, farliga föremål och flera rattfulla förare. Det är resultatet av Tullverkets särskilda kontrollinsats under två veckor längs landgränsen mellan Sverige och Finland. Operationen i östra Norrbotten var inriktad på att tullpersonal skulle finnas på så många ställen som det var möjligt.
-
Stora beslag av illegal vattenpipstobak
Beslagen av vattenpipstobak ökar och flera svenska illegala tobaksfabriker har avslöjats av Tullverket. Verksamheten bedrivs väldigt professionellt med koppling till kriminella nätverk och med förgreningar till utlandet.
-
Stor narkotikahärva nystades upp med hjälp av kriminellas mobilkommunikation
När asfalt transporterades från Spanien till Malmö blev tulltjänstemännen misstänksamma. Väl dold i den legala lasten upptäcktes nästan 150 kilo cannabis. Beslaget blev startskottet för att nysta upp en omfattande narkotikahärva med kopplingar till den internationella operationen Trojan Shield. I dag åtalas sammanlagt sex personer vid Malmö tingsrätt.
-
Högst utfall hittills i gemensam satsning mot organiserad brottslighet
Myndigheternas gemensamma arbete mot organiserad brottslighet under 2021 innebar att 448 fängelseår dömdes ut. Det är det högsta antalet sedan satsningen inleddes. Det visar den rapport som överlämnas till regeringen idag.
-
Bevis från Encrochat leder till flera åtal
Tullverket kan knyta narkotika till ett värde av 52 miljoner kronor i missbrukarledet till personer som smugglat narkotika från Spanien till Sverige genom tillgång till dekrypterade mobiltjänsten Encrochat. I dag åtalas fem personer misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling vid Malmö tingsrätt. Ärendet är en förlängning till ett tidigare ärende där tre personer dömdes till över tolv års fängelse.
-
Över 500 smuggelhundar stoppades förra året
-
Stora beslag av kokain, amfetamin och cannabis 2021
Förra året beslagtog Tullverket mer kokain och amfetamin än året innan. Mängden beslagtaget kokain ökade från 216 till 261 kilo och mängden amfetamin ökade från 216 till 330 kilo. Totalt 3,2 ton cannabis stoppades förra året – något mindre än rekordbeslagen 2020 men fortfarande mycket i ett historiskt perspektiv. Det visar Tullverkets beslagsstatistik 2021 som också finns tillgänglig på lokal och regional nivå.
-
Myndighetsgemensamma kontroller vid gränsen gav effekt
Tullverkets, Kustbevakningens och Polismyndighetens gemensamma arbete mot gränsöverskridande brottslighet under 2021 har bland annat lett till omfattande beslag av stöldgods och flera gripna i Skåne.
-
E-handelsboom utnyttjas av kriminella för smuggling
Flödet av varor över Sveriges gränser blir både större och snabbare. Utvecklingen drivs på av den ökande e-handeln. De allt snabbare och flexiblare transporterna skapar möjligheter för den organiserade brottsligheten att smuggla narkotika, vapen och andra farliga varor. Under 2022 väntas varuflödet öka ytterligare. Det framgår i en ny underrättelserapport från Tullverket.
-
Beslag av farliga smällare ökar ‑ varning inför nyår
Under hösten har Tullverket beslagtagit allt fler kraftiga och farliga smällare. Enbart sedan september har 15 000 smällare och andra olagliga fyrverkerier beslagtagits, många av dem så kallade bangers. Smällarna beställs ofta på nätet från länder där de är lagliga att sälja. Men alla känner inte till att de är olagliga att föra in i Sverige.
-
Ökad e-handel med länder utanför EU - större risk för konsumenter
E-handeln med länder utanför EU ökar. Tullverkets statistik visar på mer än en fördubbling av antalet importdeklarationer sedan 2012. Att som privatperson handla med länder utanför EU innebär flera fallgropar och ställer krav på att vara påläst och vaksam. För den som inte är uppmärksam kan varan som klickades hem billigt i slutändan kosta mångdubbelt mer.
-
Smugglade narkotika i tegelpannor och gasbehållare
I två gasbehållare hittade tullkriminalen 78 kilo amfetaminpreparat, 5 kilo narkotikaklassat läkemedel och 22 000 tabletter ecstasy. Några dagar senare kom 93 kilo cannabis gömt i tegelpannor från Spanien till samma mottagare. Nu åtalas två män i 40-årsåldern för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. En tredje man, som är son till en av de två männen, åtalas för grovt narkotikabrott.
-
Handburen röntgen nytt vapen mot smugglarna
Nu börjar Tullverket använda handburen röntgen i större skala. Under första halvåret i år har röntgenapparaterna som kallas backscatters testats i Malmö och Stockholm. Som en av de första tullmyndigheterna inom EU börjar Tullverket använda backscatters på bred front och ytterligare tolv platser i landet får nu den nya tekniken.
-
Misstänks ha drivit vapensmedja i pojkrummet
En 20-årig man misstänkt ha köpt vapen och vapendelar som han sedan byggt om till skarpa pistoler i sitt pojkrum i bostaden i Lund. Den kriminella verksamheten bedöms ha varit omfattande och pågått i över ett år. Nu åtalas han för bland annat grov vapensmuggling och synnerligen grovt vapenbrott.
-
Över 300 kilo cannabis gömt i golvet på lastbil
Tre män åtalas idag för inblandning i en narkotikahärva där 308 kilo cannabis smugglades in via Trelleborgs hamn. En av de åtalade männen är en hamnarbetare som misstänks ha försökt hjälpa en chaufför att undgå Tullverkets kontroll. En internationell kriminell gruppering med förgreningar till Litauen misstänks ligga bakom smugglingen.
-
Varning för farligt cannabisgodis
Beslagen av importerat godis och snacks som innehåller cannabis har ökat senaste året. Samtidigt varnar Tullverket för godis som innehåller en ny syntetisk cannabis som är flera gånger farligare än vanlig cannabis. Risken för en överdos är överhängande eftersom den som äter godiset inte kan förutse hur stark drogen egentligen är.
-
Tiotusentals tabletter Ecstacy togs på tåg
I samband med att tulltjänstemännen gjorde kontroller vid Hyllie station i Malmö på ankommande tåg från Köpenhamn påträffades en kabinväska med över 10 100 tabletter Ecstacy. Det motsvarar närmare fyra kilo narkotika. Kabinväskan visade sig tillhöra en man i trettiofemårsåldern ombord på tåget.
-
Skärpta straff kan stoppa drogpåverkade yrkeschaufförer
Tullverket möter allt fler drogpåverkade chaufförer vid gränsen. Dessvärre måste de ofta släppas eftersom deras brott inte betraktas som grovt. Därmed kan de rulla vidare på de svenska vägarna med sina tunga fordon och utgöra en livsfara för andra trafikanter. Därför vill Tullverket nu se en översyn av lagstiftningen så att drograttfylla betraktas som ett grovt brott när chauffören kör ett tungt fordon.
-
Stora beslag av cannabis första halvåret
Drygt 2,5 ton cannabis beslagtogs av Tullverket första halvåret i år. Det är mer än dubbelt så mycket som motsvarande period 2020, visar ny statistik som presenteras idag. Även mängden beslagtaget kokain och amfetamin ökar. Tullverket har stoppat fler riktigt stora narkotikapartier där det handlar om storskalig smuggling som bedrivs av kriminella nätverk.
-
Allt fler smuggelhundar stoppas vid gränsen
Suget efter en hundvalp under pandemin är fortsatt stort. Det har lett till att Tullverket stoppar rekordmånga smuggelhundar. Under årets sex första månader var det 259 hundar som hindrades från att komma in i Sverige. Det är nästan i nivå med hela förra året då 280 hundar stoppades.
-
15-åringar smugglade och sålde vapen och droger
En ung man misstänks ha bedrivit en omfattande försäljning av både vapen och narkotika. Tullkriminalen kom honom på spåren när de upptäckte nästan fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i en försändelse från Tyskland. 15-åringen och hans jämnårige medhjälpare åtalades på torsdagen vid Södertörns tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.
-
Tullverket beslagtog 150 kilo kokain
Kokain till ett värde av 120 miljoner kronor i missbrukarledet hittades i tre säckar i en container i Göteborgs hamn. Det är ett av de största enskilda kokainbeslag som Tullverket gjort. Beslaget gjordes 15 april och utredningen pågår. Ännu har ingen mottagare kunnat gripas.
i Göteborgs hamn
-
Många beslag av nätdrogen 3-CMC
Drogen kallas för ”kristall” och har blivit allt vanligare i missbrukarkretsar. Ett klick på nätet så kommer den syntetiska drogen 3-CMC eller någon av dess kemiska varianter direkt hem med posten. Tullverket varnar nu för farliga så kallade designerdroger som myndigheten beslagtar i allt större omfattning.
-
Stor internationell insats mot olagliga läkemedel
Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen har under slutet av maj genomfört en gemensam operation mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige. Cirka 15 000 tabletter beslagtogs, främst narkotikaklassade läkemedel, dopingmedel, potenshöjande läkemedel och malarialäkemedel.
-
200 kilo cannabis smugglades i pizzaugn
Fem män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat cirka 200 kilo cannabis från Frankrike till Sverige. I dag åtalas männen vid Malmö tingsrätt bland annat för medhjälp till försök till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott samt brott mot vapenlagen. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas till Sverige i en pizzaugn. Värdet på narkotikan i ärendet uppgår till cirka 47 miljoner kronor i missbrukarledet.
-
Sverige misstänks ha varit transitland för narkotikasmuggling – åtal väcks i dag
Tre män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat sex kilo ecstasy och ketamin från Tyskland till Sverige. I dag åtalas männen för grov narkotikasmuggling gemensamt och i samförstånd vid Värmlands tingsrätt. Två av männen åtalas även för försök till grov narkotikasmuggling ut ur landet. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas vidare med hjälp av ett transportföretag från Sverige till Australien.
-
Stora beslag av kemikalie som förvandlas till drog i kroppen
Tullverket har sedan början av 2021 beslagtagit 87 liter av den hälsofarliga kemikalien GBL. Det är en kraftig ökning jämfört med fjolåret då cirka 14 liter beslagtogs under hela året. Många beslag har gjorts i Västsverige men även i andra delar av landet. Tullverket varnar nu för den mycket farliga substansen.
-
Marmorskivor innehöll rekordmycket cannabis
Några av marmorskivorna var lite tjockare än de andra vilket väckte misstankar. När Tullverkets personal i Göteborg knackade sönder bänkskivorna innehöll de mängder av cannabisharts. Beslaget visade sig vara det största som gjorts i Sverige. Totalt hittades 1,2 ton cannabis i tre olika containrar från Marocko. Narkotikan beräknas vara värd cirka 120 miljoner kronor i missbrukarledet. Idag åtalas fem personer av Göteborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling.
-
Par åtalas för omfattande alkoholsmuggling
Det gifta paret i 60-års åldern åkte i skytteltrafik till och från Tyskland med alkohol i bagaget. De misstänks ha tjänat hundratusentals kronor på smugglingen samtidigt som de kvitterade ut sjukpension och sjukpenning från Försäkringskassan. Idag åtalas paret vid Malmö tingsrätt för systematisk smuggling av alkoholvaror.
-
Rekordhunden Zak går i pension
Efter åtta års tjänstgöring går en av Tullverkets vassaste medarbetare i pension. Sökhunden Zak ligger bakom över 750 beslag och hans bidrag till samhället beräknas till hela 2,6 miljarder kronor. Den 31 mars jobbar spanielhannen sitt sista arbetspass i Malmö.
-
Narkotikacentral på skärgårdsö avslöjad
Ett ungt par från en ö utanför Öregrund i Uppsala län åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Paret misstänks ha smugglat in stora mängder narkotika till Sverige i paketförsändelser från Nederländerna. Därefter har de via Darknet och sociala medier sålt narkotikan vidare till köpare i hela landet.
-
Hundsmugglare alltmer organiserade
Rekordmånga hundar stoppades från att föras in i Sverige under 2020. Under förra året var det 280 hundar som av olika anledningar stoppades vid landets gränser. Året innan var det 200 hundar trots en betydligt mer omfattande resandeström. Det visar statistik från Tullverket som ser att hundsmuggling blivit alltmer intressant för kriminella.
-
30 kriminella nätverk stoppades 2020
Tullverket lyckades under förra året slå ut 30 stycken kriminella nätverk. Året innan var den siffran 17 stycken. Dessutom identifierades 57 nya kriminella nätverk. Det är en kraftig ökning från 2019 då antalet var 37 stycken. Det framgår av Tullverkets årsredovisning för 2020 som på fredagen överlämnades till regeringen.
-
Många felaktiga munskydd under pandemin
Pandemin påverkade Tullverket på flera sätt under 2020. Spridningen av Coronaviruset gjorde att importen av skyddsutrustning ökade kraftigt. Totalt stoppades nästan sju miljoner munskydd och andra sjukvårdsprodukter som bedömdes som osäkra. Det framgår av Tullverkets årsredovisning för 2020 som på fredagen överlämnades till regeringen.
-
Tre åtalas för narkotikabrott med hjälp av bevis från Encrochat
För första gången väcks nu åtal i ett ärende där Tullverket använt bevismaterial från den dekrypterade mobiltjänsten Encrochat. Tre personer åtalas vid Malmö tingsrätt för narkotikabrott våren 2020. Genom att tulltjänstemännen kunde läsa de kriminellas meddelanden på Encrochat kunde de misstänkta brotten nystas upp.
-
69 kilo kokain misstänks ha smugglats
Tre personer från Stockholm åtalas för att ha smugglat stora mängder kokain i en fritidsbåt. Efter ett tips till Tullverket om misstänkt narkotika åkte tulltjänstemännen till en strand utanför Höganäs i Skåne. Där hittades väskor som innehöll över 69 kilo kokain. Tullverket kunde nysta upp härvan med hjälp av information från Kustbevakningen om ett motorhaveri på en fritidsbåt i samband med att narkotikan flöt i land på stranden.
i fritidsbåt
-
Kokain för drygt 67 miljoner doldes i kolpulver
Två män från Nederländerna åtalas för ett raffinerat försök att smuggla in kokain till Sverige med hjälp av en koltransport till Frihamnen i Stockholm. I en container från Colombia med 27 ton antracitkol hittade Tullverkets personal kolpulver uppblandat med kokain som i ren form skulle motsvara nästan 20 kilo av drogen.
-
Åtalas för grov narkotikasmuggling
Två män från Katrineholm och en man från Ängelholm åtalas idag för grov narkotikasmuggling. Även en kvinna från Ängelholm åtalas för inblandning. Förutom bland annat amfetamin och cannabis beslagtog Tullverket totalt 27 kilo, motsvarande 90 000 doser, av det narkotikaklassade preparatet pregabalin i härvan.
-
50-tal nätverk bakom storskalig alkoholsmuggling
Miljontals liter öl, vin och sprit har smugglats in i landet i den så kallade myrtrafiken över Öresund de tre senaste åren. I de ärenden som Tullverket utrett motsvarar den smugglade alkoholen totalt 280 000 liter starksprit. Det visar en ny sammanställning. Myrtrafiken är organiserad och alkoholen sprids i hela landet. Ofta hamnar den till slut hos ungdomar.
-
Riktad operation mot smuggelvapen och explosiva varor
Vapen, bangers, knivar och narkotika. Det blev resultatet när Tullverket i en riktad operation granskade postflödet i mitten av november. Insatsen var en del i en internationell operation mot smugglingen av vapen och explosiva produkter som Europol genomför varje år.
-
Åtalas för över 200 smugglingsresor
En 58-årig man från Landskrona misstänks ha smugglat stora mängder vin, öl och sprit vid totalt 209 resor till Tyskland. Omräknat till starksprit motsvarar den smugglade alkoholen nästan 15 000 liter. I dag åtalas han i Malmö tingsrätt för grovt smugglingsbrott och riskerar ett flerårigt fängelsestraff. Ytterligare åtta personer åtalas för inblandning.
-
Marmor dolde stora mängder cannabis
Tullverket har avslöjat en omfattande smuggling av cannabisharts. Containrar med marmor från Marocko innehöll över 250 kilo av narkotikan.
-
Tullverket stärker kontroller vid gränsen med kamerabevakning i norr och söder
Nu införs fast kamerabevakning även i Trelleborg och Haparanda. Syftet med kamerabevakningen är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt utöva kontrollverksamhet.
-
Jättebeslag av kokain – allt filmades av smugglarna
I mars beslagtog Tullverket över 60 kilo kokain i Uddevalla hamn. Samtidigt greps tre män som idag åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Uddevalla tingsrätt.
-
Brexit är nära – hög tid att agera nu
Från årsskiftet införs tullhantering för handel med Storbritannien oavsett om EU och Storbritannien sluter ett handelsavtal eller inte. Det blir en stor omställning för alla de företag som ska handla med Storbritannien, speciellt för företag som inte har tidigare erfarenhet av handel med länder utanför EU. För de företag som ännu inte börjat förbereda sig är det nu hög tid att sätta igång.
-
Den organiserade tullbrottsligheten allt mer avancerad
Kriminella nätverk kopierar legala affärsmodeller för att minska upptäcktsrisken och maximera vinsterna från smuggling. Smugglingen har blivit mer globaliserad och utförs av nätverk av kriminella aktörer och entreprenörer som köper och säljer brottstjänster på en marknad. Det visar Tullverkets rapport ”Lägesbild organiserad brottlighet 2020”.
-
Tullverket beslagtog 372 kilo cannabis i lastbil – idag inleds rättegången
Bland lastpallarna i en trailer gömdes sammanlagt 3 461 paket och 192 sväljarkapslar med cannabis till ett värde av över 37 miljoner kronor på gatan. Idag startar huvudförhandlingen mot chauffören i Attunda tingsrätt. Han står åtalad för synnerligen grov narkotikasmuggling alternativt synnerligen grovt narkotikabrott.
-
Omfattande narkotikasmuggling trots stängda gränser under pandemin
Stopp i resandet har inte satt stopp för narkotikasmugglingen. Tullverket har beslagtagit stora mängder narkotika under det halvår som gått sedan många länder stängde gränserna i mitten av mars. Under perioden beslagtogs till och med mer cannabis och kokain än under hela 2019, visar ny statistik från Tullverket.
-
Ny tullstation i Hån stärker gränsskyddet
Idag öppnar den nya tullstationen i Hån i Värmland, belägen mellan Töcksfors och den svensk-norska gränsen. Det är Sveriges modernaste tullstation och den kommer att bidra till effektivare kontroll och hantering av varor vid gränsen.
-
Tullverket beslagtog 1 kilo kokain till ett värde av 1,6 miljoner kronor
Tullverket har stoppat smuggling av cirka 1 kilo kokain av hög renhetsgrad vid
Landvetter flygplats. Nu åtalas två män misstänkta för grov narkotikasmuggling
vid Göteborgs tingsrätt. Värdet av narkotikan uppgår i missbrukarled till cirka 1,6 miljoner kronor.
-
Tullverket informerar om att vid import kunna söka tull- och momsbefrielse för vissa aktörer och varor
EU-kommissionen har beslutat att befrielse från tull och moms ska gälla för en viss kategori av statliga organ eller katastrofhjälporganisationer. Beslutet avser en begränsad tid för vissa varor som behövs för att bekämpa Covid-19 och för att hjälpa dem som redan har drabbats.
-
Smugglade cannabis till ett värde av 39 miljoner kronor
I dag väcks åtal vid Ystad tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling.
Chauffören som åtalas hade över 390 kilo cannabisharts i trailern.
-
Tullverket beslagtog dubbelbottnade
väskor som dolde 10 kilo opium
-
Tullverket stoppar frekvent genomförd alkoholsmuggling
I dag väcks åtal mot tre personer vid Malmö tingsrätt. De misstänkta åtalas för grov alkoholsmuggling vid 157 tillfällen respektive för smuggling av normalgraden vid 12 tillfällen. Tullkriminalens analys- och utredningsarbete i de alkoholrelaterade så kallade ”myrtrafikärendena” ger resultat.
-
Tullverket har stängt ännu en ”pop-up-butik” med alkoholförsäljning
I dag väcks åtal mot en person som har smugglat och sålt alkoholhaltiga drycker av en betydande mängd. Bland annat har cirka 25 000 liter alkohol förts in i landet. Försäljningen har skett i en lagerlokal, inredd som en butik med försäljning av alkohol.
-
Tullverket gjorde stort narkotikabeslag i tillverkat virkesgömsle i trailer
Idag åtalas två personer för synnerligen grov narkotikasmuggling. Beslaget gjordes i Trelleborg i juni 2019 och värdet* i missbrukarled är strax över 55 miljoner kronor. De misstänkta hade konstruerat särskilda utrymmen för narkotikasmuggling i transportmedlet.
-
Tullverkets narkotikabeslag ökade
Tullverket presenterar idag sin beslagsstatistik för 2019, där man bland annat kan utläsa att närmare 7 500 beslag av narkotika gjordes under 2019. Det är fler narkotikabeslag än myndigheten någonsin har gjort . Det går även att utläsa av statistiken att smugglingen av narkotiska läkemedel har ökat markant samt att mer traditionella droger fortfarande ligger på en hög nivå.
med 33 procent under 2019
-
Tullverket sätter stopp för
Tullverket har genomfört ett riktat tillslag mot en lagerlokal i Upplands Väsby där man fann cirka 7 000 liter alkohol. Åtal är väckt mot två lettiska medborgare. Den beslagtagna alkoholen motsvarar ett skattebortfall på 1 600 000 kr.
”pop-up-butik” med alkohol
-
Tullverket etablerar sig i Gävle
Tullverket kommer att öppna ett permanent tullkontor i Gävleområdet. Planen är att etableringen ska ske under hösten 2021. Satsningen är i linje med Tullverkets arbete att öka antalet kontroller på fler geografiska platser under fler av dygnets timmar.
-
Tullverket stärker tullkontroller vid
Nu inför Tullverket kameror vid gränsövergångarna i Helsingborgs hamn, på Öresundsbron och i Värtahamnen i Stockholm. Syftet med kamerabevakningen är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt utöva kontrollverksamhet.
gränsen med fast kamerabevakning
-
Kokslast med 25 kilo kokain
Tullverket inledde 2020 med ett stort beslag av kokain i Uddevalla hamn. Ett fartyg från Colombia har genomsökts och förhör med besättningen har genomförts. Men i dagsläget är det ett beslag utan ägare. Gatuvärdet av beslaget uppgår till drygt 17 miljoner kronor.
-
Myndighetssamverkan försvårar penningtvätt
Under sista veckan av november genomförde Kronofogden och Polismyndigheten tillsammans med Tullverket en gemensam insats på flygplatserna Arlanda och Landvetter. Fokus låg på kontanta medel i syfte att försvåra penningtvätt och finansiering av terrorism och organiserad brottslighet.
-
Omfattande smuggling av narkotika stoppades
En kvartett som smugglat stora mängder droger till Sverige har stoppats. Tullverkets utredning visar att de misstänkta har smugglat in droger till ett värde av 9,3 miljoner kronor. Brottsrubriceringen för den misstänkte huvudmannen är synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. De tre andra personerna misstänks för grov narkotikasmuggling. I dag väcks åtal vid Vänersborgs tingsrätt.
-
Tullverket stoppade illegal drogfabrik
Ett internationellt kriminellt nätverk som importerat, förpackat och sålt droger i södra Sverige har stoppats. Tullverkets utredning visar att nätverket bland annat har smugglat in och sålt den narkotikaklassade läkemedelssubstansen pregabalin till ett värde uppemot 19 miljoner kronor. Fyra personer misstänks för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och förberedelse till synnerligen grovt narkotikabrott. Idag väcks åtal vid Malmö tingsrätt.
-
Omfattande beslag av narkotikaklassade tabletter
En personbil stoppades och togs ut för kontroll vid färjeterminalen i Karlskrona. Tulltjänstemännen uppfattade chauffören som nervös. I bilen gömdes narkotikaklassade tabletter som beslagtogs. Idag åtalas en man i 35-års åldern vid Karlskrona tingsrätt. Brottsmisstanken är grov narkotikasmuggling.
-
Stora beslag av narkotika och vapen när fem myndigheter samverkade i gemensam kontrolloperation
Under två veckor i oktober genomförde Tullverket tillsammans med fyra samverkande myndigheter en särskild kontrollinsats mot frekvent smuggling av narkotika, vapen och annan brottslighet i Östra Norrbotten. Tullverket har initierat kontrolloperationen som är en av de största kontrollinsatser som någonsin ägt rum vid gränsen mot Finland i Norrbotten.
-
Pressträff i Haparanda: Fem myndigheter i samverkan presenterar goda resultat i gemensam kontrolloperation
Fredag den 25 oktober bjuder Tullverket tillsammans med fyra samverkande myndigheter in till en pressträff i Haparanda. Temat är frekvent smuggling av narkotika och annan brottslighet.
-
Omfattande vapenbeslag i internationell insats
I en stor internationell insats mot illegala vapen och narkotika har Polismyndigheten tillsammans med Tullverket tagit 52 vapen och över 90 000 narkotikaklassade tabletter i beslag.
-
Tullverket stoppade smuggling av 100 kilo cannabis och 80 kilo amfetamin
Två män misstänks för att under fjolåret enligt en brottsplan planerat, organiserat och genomfört transporter och smuggling av 100 kilo cannabisharts respektive 80 kilo amfetamin från Nederländerna till Sverige. Tullverkets beslag av narkotikan är värd cirka 33 miljoner kronor i gatuled. I dag åtalas de båda männen för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott vid Solna tingsrätt.
-
EU-gemensam kontrolloperation stoppade 200 000 piratkopierade artiklar
Tullmyndigheter inom EU stoppade cirka 200 000 piratkopierade artiklar och 120 ton piratkopierade artiklar inom fokusområdet dagligvaror (exklusive livsmedel) vid en gemensam kontrolloperation i maj, HYGIEA. Vid kontrolloperationen stoppades bland annat piratkopierad parfym, tandkräm, tvål, schampo och kosmetika. Nu redovisas resultaten från OLAF, Europeiska kommissionens byrå för bedrägeribekämpning.
-
Narkotikaorganisation åtalas – 132 kilo narkotika värt över 112 miljoner kronor
I dag åtalas femton personer vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott. De misstänks för att ha ingått i en organiserad och storskalig verksamhet och med en gemensam brottsplan ha smugglat stora mängder narkotika från Nederländerna till Skandinavien.
-
Pressträff i Göteborg: Åtal i omfattande ärende om narkotikasmuggling
Tisdag den 1 oktober lämnar åklagare in ett åtal om synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott. I samband med åtalet bjuder Tullverket och Åklagarmyndigheten in till en pressträff i Göteborg. Ärendet rör många individer och omfattar en förundersökning på cirka 14 000 sidor och tillhör ett av de största som Tullverket har utrett de senaste trettio åren.
-
Smugglade 15 kg cannabis – åtal väcks i dag
Idag åtalas en man och en kvinna i 20-årsåldern för grov narkotikasmuggling.
Sammantaget består beslaget av nära 15 kg cannabis som smugglats in via
postförsändelser.
-
26 miljoner piratkopierade artiklar stoppas inom EU
Under 2018 stoppade tullmyndigheterna inom EU över 26 miljoner piratkopierade artiklar med ett sammanlagt värde av drygt 738 miljoner euro. Det visar en rapport från EU-kommissionen som nyligen presenterats. Den vanligaste produkten som stoppats inom EU är piratkopierade cigaretter och leksaker.
-
Är företagen förberedda för brexit?
Svenska företag som har handel med Storbritannien bör snarast vidta åtgärder för att förbereda sig för en eventuell hård brexit. Det är budskapet i ett brev som Tullverket och statistikmyndigheten SCB skickat ut och som i dagarna når drygt 5 700 företag.
-
H.M. Konungen besöker Tullverket i Malmö
Onsdagen den 18 september besöker H.M. Konungen Tullverket i Malmö för att på plats ta del av myndighetens arbete. Under dagen besöker H.M. Konungen bland annat Lernacken, som är kontrollplatsen vid Öresundsbron. Media är välkomna att följa delar av besöket på Lernacken.
-
Samverkan bakom spektakulärt narkotikabeslag i Skåne
Med hjälp av en snabbgående så kallad RIB-båt transporterades det stora
narkotikapartiet från Danmark till Ven i Öresund för vidare färd mot det svenska fastlandet. Men efter en snabb och intensiv myndighetssamverkan stoppades smugglingen i Landskrona hamn. I nästa vecka inleds rättegången vid Lunds tingsrätt.
-
Åtalas för 139 fall av grov smuggling
Fyra personer åtalas idag vid Malmö tingsrätt, misstänkta för att under en längre tid ha smugglat alkohol som sedan sålts vidare i Sverige. Smugglingen har skett frekvent – enligt förundersökningen har 139 smugglingsresor genomförts till Sverige under knappt 18 månader.
-
Tullrevision av storföretag visar på kunskapsluckor
Stora bolag med omfattande import gör samma slags fel i sin tullhantering som företag med betydligt mer blygsam utrikeshandel. Det är en av Tullverkets slutsatser efter att myndigheten granskat de 100 företag i Sverige som har allra störst import.
-
Tillslag mot misstänkt langningscentral i Sundsvall
Tidigt på tisdagsmorgonen slog Tullverket till i Sundsvall. Tre personer – två män och en kvinna – greps och anhölls, misstänkta för att under en längre tid ha smugglat alkohol som sålts vidare till minderåriga. Över 900 liter alkohol togs samtidigt i beslag.
– Vi har identifierat ett 30-tal ungdomar som vi tror har köpt alkohol, men sannolikt är de betydligt fler än så. Den yngsta köparen är inte äldre än 14 år, säger kammaråklagare Marlene Forsman.
-
Sex personer åtalas för omfattande alkoholsmuggling till Sverige
Sex personer åtalas idag i Malmö för grov smuggling respektive medhjälp till grov smuggling. Sammantaget misstänks de ha smugglat in tiotusentals liter alkohol som sedan sålts vidare till kunder i södra Sverige.
– Man kan med fog prata om rullande, svarta systembolag. Det är en verksamhet som omsatt miljontals kronor, säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledare på Tullverket.
-
Tullverket inviger sina nya Malmö-lokaler
Fredag den 17 maj blir det officiellt – då invigs Tullverkets nya lokaler i fastigheten Dungen i Hyllie utanför Malmö. Det nybyggda kontorshuset blir arbetsplats för drygt 400 tullanställda som jobbar med allt från brottsbekämpning till importhantering.
-
Tullverket förstör 800 kg förfalskade kullager
Tullverket kommer idag att lämna cirka 800 kg förfalskade kullager till förstöring i Göteborg. Varorna upptäcktes i samband med en importkontroll i februari i år och skulle ha använts för tillverkning av maskiner i Sverige.
-
Fler än 1000 personer åtalade i gemensam satsning
Resultatet av den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet förbättrades kraftigt under 2018. Bland annat utdömdes nästan dubbelt så många fängelseår i tingsrätt jämfört med 2017. Beloppet för beslutade skattehöjningar var 145 miljoner kronor, det högsta under de senaste fem åren.
-
Internationell samverkan slog ut nätverk som smugglat 4 ton narkotika
Tullverket har tillsammans med andra europeiska tull- och polismyndigheter medverkat till att ett stort narkotikanätverk med bas i Polen slagits ut. Det kriminella nätverket tros ha smugglat 4 ton narkotika till ett flertal länder i Europa, inklusive 355 kg cannabisharts som Tullverket beslagtog i Karlskrona 2016.
-
Så förbereder du dig för en hård brexit
Har vi gjort tillräckligt? Har vi tänkt på allt? Det är frågor som du bör ställa dig inför risken att Storbritannien lämnar EU utan avtal den 29 mars. Det brittiska parlamentet har visserligen beslutat att begära en förlängning av tiden, men risken för att Storbritannien lämnar EU utan att det finns ett utträdesavtal är ännu inte undanröjd.
-
Tullverket begär resurser för att rekrytera 500 medarbetare
I dag överlämnar Charlotte Svensson, Tullverkets generaltulldirektör, myndighetens budgetunderlag till regeringen. Tullverket begär totalt 480 miljoner kronor för åren 2020–2022 för att kunna rekrytera ytterligare 500 medarbetare.
-
Så mycket beslagtog Tullverket 2018
Tullverket beslagtog mer kokain och heroin än man gjort på väldigt många år, däremot minskade beslagen av flera andra narkotikatyper i omfattning. Det är några av de saker som framgår av Tullverkets beslagsstatistik för 2018 som presenteras idag.
-
Tullverket öppnar ny tipstelefon – 90 114
Tips och information från allmänheten kan ha stor betydelse för Tullverkets brottsbekämpning. Därför öppnar Tullverket idag en ny tipstelefon dit du kan ringa dygnet runt om du har information om exempelvis smuggling av narkotika och skjutvapen. 90 114 är numret att lägga på minnet.
-
Företagare uppmanas att förbereda sig inför brexit
Svenska företag som har handel med Storbritannien bör redan nu vidta vissa åtgärder för att förbereda sig för en eventuell hård brexit. Det är budskapet i ett brev som Tullverket och Statistiska centralbyrån, SCB, i dagarna skickar till drygt 5000 företag.
Sidan uppdaterades:
Vad är ändrat: Teknisk ändring