Reformpaketet – en reformering av tullunionen
Förhandlingar pågår i EU om ett stort lagstiftningsförslag som EU-kommissionen har lagt fram, det så kallade reformpaketet. Det är en reformering av tullunionen som innebär stora förändringar för näringslivet och för tullmyndigheterna.
Vad innebär förslaget?
Kommissionens förslag kretsar kring två nya nyckelfunktioner: en EU-tullmyndighet och en EU-tulldatacentral som ska ta hand om allt uppgiftslämnande och informationsutbyte. Det ska ge förenklingar för näringslivet genom att uppgifter bara ska behöva lämnas eller göras tillgängliga en gång till tulldatacentralen.
När det gäller e-handeln föreslås att e-handelsplattformarna ska ges en central roll vid distansförsäljning till konsumenter och att tröskeln för uttag av tull, 150 euro, ska avskaffas.
Några andra större förändringar som föreslås är
- en ny form av tillstånd som ska ersätta AEO-tillståndet för tullförenklingar: Trust and Check Trader
- rambestämmelser för hur tullmyndigheterna ska samarbeta med andra myndigheter
- bestämmelser om hur kriser som påverkar tullmyndigheternas verksamhet ska hanteras
- gemensamma minimibestämmelser om tullöverträdelser och icke-straffrättsliga påföljder.
Förhandlingsarbete pågår
I maj 2023 överlämnade EU-kommissionen lagstiftningsförslaget till Europaparlamentet och rådet. Förhandlingar i rådet pågår fortfarande.
Efter det att rådet har nått en politisk överenskommelse, ska det ske trepartsförhandlingar mellan rådet, Europaparlamentet och kommissionen, varefter rådet och Europaparlamentet fattar beslut tillsammans om reformpaketet.
Mer information hos EU-kommissionen
Läs mer om reformpaketet på EU-kommissionens webbplats. Där hittar du bland annat aktuell tidsplan och vanliga frågor och svar.
Syfte med reformpaketet
En EU-tullmyndighet och en EU-tulldatacentral ska ge förenklingar för näringslivet genom att uppgifter bara ska behöva lämnas eller göras tillgängliga en gång till tulldatacentralen.
Du kanske också är intresserad av
Smart passage vid norska gränsen är ett samarbete mellan svensk och norsk tull för att ta fram en lösning för en digital gränspassage. Det är en del av ett förarbete som pågår inom EU-projektet EU Smart Border.