Tullverket

Handla kosttillskott på nätet

Ett kosttillskott är ett livsmedel som är tänkt att komplettera normal kost. Kosttillskott omfattas av livsmedelslagstiftningen och när du köper kosttillskott på nätet gäller olika regler beroende på vad du köper och varifrån varan kommer.

Handlar du ett kosttillskott eller ett läkemedel?

Det kan vara svårt att veta om din vara är ett kosttillskott (det vill säga att det räknas som ett livsmedel) eller ett läkemedel. Om en vara påstås förebygga eller behandla sjukdom klassificeras den som läkemedel. Om en vara är ett läkemedel gäller andra regler än för ett kosttillskott. Du bör kontrollera varubeskrivningen på både varan och förpackningen för att vara säker på att det inte är ett läkemedel du beställer.

Om du är osäker på produkten du ska beställa är ett kosttillskott eller ett läkemedel kan du läsa mer på Läkemedelsverkets webbplats eller kontakta dem innan du beställer varan.

Vad är ett läkemedel? – Läkemedelsverket

Om det visar sig att du har beställt kosttillskott som klassificeras som läkemedel kan Tullverket stoppa din vara från att komma in i landet. Då får du hem ett beslut från oss och i beslutet står det hur du ska gå till väga.

Handla kosttillskott från ett EU-land

När du köper kosttillskott på nätet i ett annat EU-land behöver du inte betala tull, moms och eventuellt andra skatter för kosttillskottet.

Avgifter för kosttillskott på nätet från ett land utanför EU

När du köper kosttillskott på nätet från ett land utanför EU ska du betala tull, moms och eventuellt andra skatter. För de flesta kosttillskott betalar du 12,8 procent i tull och 12 procent i moms. Tullavgiften kan variera beroende på vad varan innehåller och vilket land den kommer från. Om du vill veta vad som gäller för din vara kan du kontakta oss.

Ingår landet i EU?

Om du är osäker på om landet som du ska handla med ingår i EU eller inte kan du se en lista över alla EU-länder eller söka på ett specifikt land på EU:s webbplats.

Landsfakta (EU:s webbplats)

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Tullavgift och moms för de flesta kosttillskott är tillagt på sidan.

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)