Tullverket

Smart passage vid norska gränsen

Smart passage vid norska gränsen är ett samarbete mellan svensk och norsk tull för att ta fram en lösning för en digital gränspassage för trafik från Norge till Sverige. Det är en del av ett förarbete som pågår inom EU-projektet EU Smart Border.

Vad är Smart passage?

Smart passage är en gränspassagelösning som kommer att möjliggöra en automatiserad gränspassage.

Lösningen kommer att fungera vid transporter i riktningen från Norge till Sverige, både på norska och svenska tullkontor och både hantera norska och svenska ärenden som är kopplade till en transport. Lösningen kommer även vara tillämplig vid transitering.

Gemensamt arbete pågår

Tullverket har arbetat tillsammans med Norge för att driftsätta Digitoll vid gränsen – den gränspassagelösning som är i funktion vid trafik i riktningen från Sverige till Norge. Även här hanteras både norska och svenska ärenden automatiserat vid gränspassagen. Vid de norska tullkontoren Svinesund och Örje finns Digitoll i form av en kameralösning och vid övriga tullkontor som hanterar svensk utförsel och norsk införsel finns en kiosklösning inne på tullkontoret.

Smart Border-projektet

Kommissionen kommer att starta ett projekt för att tillsammans med berörda medlemsländer ta fram en EU-gemensam gränspassagelösning. Projektet går under benämningen Smart Border. I arbetet ingår Sverige, Norge, Frankrike, Tyskland, Österrike, Italien och Schweiz och målet är att ta fram lösningar för hur man kan digitalisera och effektivisera gränspassagerna. Ett förberedande arbete pågår redan och den norsk-svenska modellen ingår som en del i underlaget.

Hur kommer Smart passage att fungera?

Smart passage kommer att fungera på motsvarande sätt som Digitoll, men i motsatt riktning.

Före gränspassage

  1. Information kommer att lämnas i form av tulldeklarationer i respektive lands tullsystem.
  2. Därefter lämnas information om transporten, inklusive referenser till tulldeklarationerna, i en transportdeklaration till Tullverket.

Vid gränspassage

  1. Vid ankomsten till tullkontoret läser en kamera av lastbilens registreringsnummer och den information som tidigare har lämnats i transportdeklarationen aktiveras.
  2. Informationen i transportdeklarationen stäms automatiskt av mot respektive lands tullsystem för att kontrollera status på de ärenden som rör varorna på transporten.
  3. Om både norskt och svenskt tullsystem anger att ingen ytterligare manuell hantering behövs får transporten grönt ljus och kan fortsätta gränspassagen utan att stanna. Om något av ländernas tullsystem anger att manuell hantering krävs får transporten rött ljus och måste stanna och föraren uppsöka tullkontoret.

Obemannade gränsövergångar

Vid obemannade gränsövergångar tillåts idag trafik som omfattas av trafiktillåtelse. Det finns tankar på att det ska vara möjligt att använda Smart passage också vid sådana gränsövergångar, men även fortsatt endast för transporter som omfattas av trafiktillåtelse.

Hur ser tidplanen ut?

Projektet Smart Border ska enligt Kommissionens tidplan starta 2026 och någon definitiv sluttidpunkt finns inte ännu. Under projektets gång räknar Kommissionen med att det ska vara möjligt att lansera piloter, där den svensk-norska Smart passage kan vara en sådan pilot.

Andra länders gränspassagelösningar

Samtliga lösningar bygger på principen att information lämnas i förväg, aktiveras vid gränspassagen och att någon form av signalsystem omedelbart ger besked till föraren om denne kan köra vidare eller om manuell kontroll behövs.

Frankrike–Storbritannien

Gränspassagelösningen SI Brexit infördes i samband med Brexit.

ÖsterrikeSchweiz

Ett projekt pågår för att utveckla korridortrafik och en digital Laufzettel.

SchweizItalien

Schweiz övergripande lösning är Dazit, där Passar är en del som är specifikt kopplad till gränspassagen.

Du kanske också är intresserad av