Koldioxidutsläpp, gränsjusteringsmekanism vid import (CBAM)
Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid, CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), är en åtgärd för att EU ska nå sina mål för hållbar utveckling och minskade koldioxidutsläpp.
Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid, CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), är ett sätt för EU att säkerställa att produkter som importeras till unionen har producerats på ett hållbart sätt och att EU:s egna regler för hållbar utveckling efterföljs.
Koldioxidläckage uppstår när industrier flyttar sina verksamheter från EU till andra länder för att slippa hårdare klimatstandarder eller när import från sådana länder ersätter likvärdiga men mindre koldioxidintensiva produkter tillverkade inom EU.
Vilka varor gäller det?
CBAM-varorna omfattar följande kategorier:
- vissa järn- och stålvaror samt produkter tillverkade av dessa varor, till exempel skruvar, muttrar och brickor
- aluminium
- vissa gödselmedel
- vissa cementvaror
- vissa kemikalier
- el.
Varukoder som omfattas hittar du i bilaga 1 och 2 till CBAM-förordningen.
Hitta vägledning inom CBAM – Naturvårdsverket
Tulltaxan hjälper dig
De varor som omfattas av CBAM-förordningen och därmed ger den ekonomiska aktören rapporteringsskyldighet är varukoder (KN-nummer) som vid kontroll mot tulltaxan faller ut till en åtgärd kopplat till CBAM.
Förordningen ska inte ska tillämpas för försändelser av ringa värde eller för resandes bagage om det verkliga värdet inte överstiger gränsen för försändelser av ringa värde. Även varor som förflyttas eller används inom ramen för militära aktiviteter är undantagna.
Införandet sker i flera steg
Från 1 oktober 2023 till 31 december 2025
Mellan den 1 oktober 2023 och den 31 december 2025 finns en övergångslösning som innebär att tullmyndigheten vid deklarationstillfället och före frigörandet av varorna ska notifiera deklaranten om företagets rapporteringsskyldighet till det EU-centrala CBAM-övergångsregistret.
Ekonomiska aktörer som har deklarerat varor för införsel som omfattas av CBAM-förordningen rapporterar sedan kvartalsvis i efterhand sina importer via det EU-centrala CBAM-övergångsregistret.
2025
Det blir möjligt att ansöka om status som godkänd CBAM-deklarant någon gång i början av 2025. Ansökan sker digitalt i det EU-centrala CBAM-registret.
Behörighet till CBAM-registret hanteras via Tullverkets e-tjänster.
Tillståndsgivningen för alla företag med svenskt Eori-nummer kommer att hanteras av Naturvårdsverket.
Från 1 januari 2026
Från och med den 1 januari 2026 tas en avgift ut på varor som importeras till EU baserat på de koldioxidutsläpp som uppstod vid produktionen av dessa varor i tredjeland.
Från detta datum kommer du inte längre att få en notifiering om deklarantens rapporteringsskyldighet. Tullverket kommer istället att kontrollera om varan omfattas av CBAM-förordningen och sedan om deklaranten har status som godkänd CBAM-deklarant. Det betyder att om giltigt tillstånd saknas, så medges inte import av varorna.
Det här behöver du göra
När du lämnar en tulldeklaration som omfattar varor som ska rapporteras får du notifiering via följande svarskod:
- SE-INFO3: Från och med 1 oktober trädde övergångsbestämmelserna in rörande CBAM (gränsskyddsmekanismen för koldioxid). Varor som omfattas av regelverket ska rapporteras in till det centrala CBAM-systemet inom EU. Övergångslösningen pågår till den 31 december 2025.
Har du fått en sådan notifiering ska du rapportera importen i CBAM-övergångsregistret.
Du hittar det EU-gemensamma CBAM-övergångsregistret bland Tullverkets e-tjänster. För att kunna rapportera import som berörs av CBAM behöver ditt företag ha ett Eori-nummer och tillgång till Tullverkets e-tjänster. Behörighetsadministratören på ditt företag behöver sedan ge dig behörighet till CBAM-övergångsregistret.
Rapporten i CBAM-övergångsregistret ska bland annat omfatta kvantiteten för varje typ av vara som importerats, den faktiska totala utsläppsmängden för dessa varor samt den totala mängden indirekta utsläpp som genererats.
Ansök om tillgång till e-tjänster
CBAM-övergångsregistret och CBAM-registret
Ansvariga myndigheter
Naturvårdsverket är behörig myndighet för CBAM och ansvarig för regelefterlevnaden i Sverige.
Tullverket ansvarar för att underrätta importörer om rapporteringsskyldigheten och från och med 2026 ska Tullverket också säkerställa att inga importörer för in CBAM-varor om de inte fått status som godkänd CBAM-deklarant.
Syfte med bestämmelserna
Syftet med CBAM-förordningen är att motverka risken för koldioxidläckage.