Tullverket

Flyttsakstullfrihet för återvändare

Som återvändare kan du beviljas flyttsakstullfrihet för flyttsaker om du har din normala bostad i Sverige men på grund av arbete har vistats i ett land utanför EU i minst ett år.

Flyttsakstullfrihet för personlig egendom

Du kan få flyttsakstullfrihet för personlig egendom som under minst sex månader före avresan till Sverige har tillhört dig. Den personliga egendomen ska dessutom ha använts av dig eller medlem av ditt hushåll under minst sex månader där du pga. arbete har vistats utanför EU.

Du ska även ha för avsikt att använda din personliga egendom för samma ändamål i Sverige efter återvändandet.

Under det första året från det att du medgavs tullfrihet för varorna får du inte på något sätt överlåta någon del av den personliga egendomen till någon annan. Om du under denna tid vill sälja, låna ut, pantsätta, hyra ut eller ge bort någon del av egendomen måste du först anmäla det till Tullverket. Detta eftersom du då behöver betala tull, moms och andra skatter för sakerna. Du kan inte få dispens från det här tidskravet.

Du har ett år på dig att ta hem din personliga egendom för att kunna ansöka om flyttsakstullfrihet. Tiden räknas från och med den dag du kommer till Sverige för att bosätta dig här.

Flyttsakstullfrihet för fordon

För att beviljas flyttsakstullfrihet för ditt fordon ska fordonet ha tillhört dig under minst sex månader före avresan till Sverige. Dessutom ska fordonet ha använts av dig eller medlem av ditt hushåll under minst sex månader där du på grund av arbete har vistats utanför EU.

Du ska även ha för avsikt att använda fordonet för samma ändamål i Sverige efter återvändandet.

Under det första året från det att du medgavs tullfrihet för fordonet får du inte på något sätt överlåta det till någon annan. Om du under denna tid vill sälja, låna ut, pantsätta, hyra ut eller ge bort fordonet måste du först anmäla det till Tullverket. Detta eftersom du då behöver betala tull, moms och andra skatter för fordonet. Du kan inte få dispens från det här tidskravet.

Så här begär du som återvändare flyttsakstullfrihet

Du anmäler dina flyttsaker till Tullverket genom att lämna ett antal handlingar. Läs mer om de respektive handlingarna:

Du kan lämna handlingarna på följande sätt:

  • Du som själv kommer resande med dina flyttsaker lämnar handlingarna till en tulltjänsteman vid gränsen.
  • Du som skickar dina flyttsaker med en flyttfirma skickar med handlingarna tillsammans med en fullmakt, så att föraren kan lämna dem till en tulltjänsteman vid gränsen.
  • Du som ska hämta ut dina flyttsaker på ett lager lämnar handlingarna på tullexpeditionen vid det lager där dina saker är placerade.

Blanketten Försäkran för flyttsakstullfrihet för återvändare

När du har fyllt i blanketten Försäkran för flyttsakstullfrihet för återvändare måste du skriva ut och underteckna blanketten.

Du kan antingen lämna ifylld och undertecknad blankett direkt till tullkontoret eller skanna in den och bifoga din elektroniska tulldeklaration. Om du använder ett ombud för att lämna in en tulldeklaration kan ombudet även hjälpa till med att bifoga flyttsaksförsäkran till ärendet.

Packlista

En så kallad packlista bör innehålla uppgifter om dina flyttsaker. Specificera kapitalvaror som fordon, tv-apparater, datorer, kylskåp, alkohol, tobak och liknande. Övriga saker kan du redovisa under samlingsbegrepp som exempelvis böcker, hushållsartiklar, linne och kläder.

Styrkande handlingar

Du kan behöva visa upp handlingar som styrker att du tillhör gruppen återvändare, till exempel:

  • registrering i den kommun där du har haft din bostad
  • uppehållstillstånd och eventuellt arbetstillstånd
  • anställningsavtal eller intyg från din arbetsgivare
  • hyreskontrakt eller köpekontrakt för din bostad
  • bevis på att du flyttar tillbaka till Sverige (till exempel bevis om uppehållstillstånd eller uppehållsrätt, Skatteverkets beslut om folkbokföring, arbetsgivarintyg, hyreskontrakt eller köpekontrakt för bostad).

Du kan också behöva visa upp handlingar som visar att du har uppfyllt tidsfristerna för att äga och använda en viss vara i ett land utanför EU, till exempel:

  • inköpshandlingar (till exempel kvitton, fakturor eller avbetalningskontrakt)
  • utländska försäkringshandlingar
  • registrerings- och trafikförsäkringshandlingar för fordon
  • frakthandlingar.

Underlag för manuell tulldeklaration import

Om du väljer att hantera din tulldeklaration själv kan du lämna uppgifterna på en förenklad blankett och lämna in den på ett tullkontor där du får hjälp av en tulltjänsteman att föra in deklarationen i vårt importsystem.

Blanketter

Ladda ner blanketten Underlag för manuell tulldeklaration import. Om du har flera olika typer av varor kan du också behöva ett tilläggsblad till blanketten.

Hjälp att fylla i blanketten

Ta hjälp av vår handledning för att veta vad du ska skriva i de olika fälten i blanketten.

Koder du ska fylla i

Ange de här koderna i avsnittet Varupost 1 för att ansöka om tullfrihet:

  • Varukod: 9965 00 00 00
    Tänk på att varor som omfattas av förbud eller restriktioner ska deklareras på sina respektive varukoder i kapitel 1–97.
    Se vilka varor som omfattas av importrestriktioner.
  • Ytterligare förfarande: 40T
  • Förmån: 100
  • Nat. Tilläggskod:
    • X001 för transportmedel (motorfordon, husvagnar, fartyg och luftfartyg)
    • X002 för andra flyttsaker
  • Transaktionens art: 9
  • Styrkande handlingar: Här skriver du koden "401F" och texten ”Försäkran för flyttsakstullfrihet för återvändare” för den försäkran som du ska bifoga deklarationen.