Tullverket

Frågor och svar om att jobba hos oss

Här får du svar på de vanligaste frågorna om hur det är att jobba hos oss och hur vi rekryterar.

När ska ni anställa nästa gång?


Vi har inga fasta anställningsdatum utan anställer efter verksamhetens behov.

Se våra lediga jobb.

Hur söker jag?

Du söker lediga jobb på här på vår webbplats. Om du blir anställd till kontrollavdelningen eller uppbördsavdelningen får du gå en grundutbildning.

Jobba hos oss

Lediga jobb

Så ansöker du

Hur vet jag att min ansökan är mottagen?

När du skickar in din ansökan via vårt digitala ansökningssystem kommer du att få ett mejl med bekräftelse på att din ansökan är mottagen.

Ska intyg, betyg och övriga handlingar vara med i ansökan?

Ja, om det står i annonsen att betyg ska bifogas så kommer du att kunna ladda upp betygen i vårt digitala ansökningssystem. Vanligtvis vill vi ha avgångsbetyg från gymnasiet eller eventuella andra betyg från eftergymnasiala studier. Betygen bifogar du som en Word-fil eller pdf-fil. Din ansökan är inte komplett om betyg inte har bifogats. Om du har fler betygsdokument än vad som kan bifogas i systemet kan du komplettera dessa genom att mejla till den e-postadress som anges i det bekräftelsemejl som du får när du skickar in din ansökan.

Simintyg och intyg på färgseende
För dig som söker tjänst som tullaspirant och ska visa simintyg och intyg på färgeseende behöver inte skicka med dessa i ansökan. Dessa intyg kommer vi att begära in senare under rekryteringsprocessen.

Ett simintyg är giltigt tillsvidare, även simintyg från polisen går att använda när man söker till Tullverket. Intyg från optiker som gäller färgseende är giltigt i 5 år.

Kan jag komplettera min ansökan efter att ansökningstiden gått ut?

Ja, du kan logga in på din profil i vårt rekryteringssystem innan sista ansökningsdag. Du kan även skicka din komplettering till oss via e-post.

Hur lång är utbildningen som aspirant till kontrollavdelningen?

Blir du anställd som aspirant till kontrollavdelningen är grundutbildningen cirka 16 månader.

Jag är 37 år, är jag för gammal för att söka hos er?

Tullverket har ingen övre åldersgräns, men söker du anställning som tullaspirant till kontrollavdelningen behöver du klara de fysiska testerna. Som ett riktmärke kan nämnas att medelåldern bland våra aspiranter de senaste åren har legat runt 31 år.

Vad är lönen?

Ingångslönen som tullaspirant under utbildningstiden är 25 000 kr. Efter godkänd grundutbildning upphör aspirantanställningen och övergår i en tillsvidareanställning. Vid övergång till tillsvidareanställning får du en lön på lägst 30 000 kr. Ett år efter grundutbildningen är lönen lägst 32 000 kr.

För övriga anställningar gäller individuell lönesättning.

Är det många som söker?

Ja, det är många som söker till Tullverket. Till anställning som tullaspirant är det i snitt 800 sökande per ort när vi anställer till Stockholm, Göteborg och Malmö. Det varierar hur många vi anställer per ort. Ibland är det 3 personer och ibland 20, allt beroende på verksamhetens behov.

Hur stora är chanserna till fortsatt anställning efter aspirantanställningen?

Eftersom Tullverket betalar för att utbilda de aspiranter vi anställer, så är vårt mål att alla ska få fortsatt anställning. Kravet för att bli tillsvidareanställd efter utbildningarna är att aspiranten är godkänd på samtliga delar av den teoretiska utbildningen och bedömd som lämplig under praktiken.

Hur många män respektive kvinnor jobbar inom Tullverket?

Tullverket är en jämställd verksamhet med 50% män och 50% kvinnor. Inom olika avdelningar kan könsfördelningen se olika ut.

Vad är det för arbetstider?

För anställda med kontorsarbetstid är en normal arbetsvecka är 39 timmar och 45 minuter förlagd måndag till fredag mellan 08.00–16.31. Det finns möjlighet att tillämpa flextid.

I vissa delar av verksamheten går de anställda på schema och har oregelbundna arbetstidstider, exempelvis inom kontrollavdelningen. Då kan arbetstiden variera över dygnets 24 timmar och styrs av verksamhetens behov.

En normal arbetsvecka varierar mellan 34–40 timmar beroende på när på dygnet arbetstiden är förlagd. Det finns även tjänster med förtroendearbetstid.

Hur gör jag om jag har utländska betyg?

Om du har utländska betyg så måste du få de bedömda så vi ser vad de motsvarar i svenska betyg. Du kan ansöka om att få dem bedömda hos UHR, Universitets- och högskolerådet. De bedömer både gymnasieutbildning, eftergymnasial utbildning och akademiska studier.

Hur blir jag hundförare?

För att bli hundförare så behöver du söka tjänst som tullaspirant till kontrollavdelningen. Efter att ha gått grundutbildningen och sedan jobbat ett tag på kontrollavdelningen som tullinspektör, kan du söka dig vidare internt till att bli hundförare.

Niklas, hundförare på kontrollavdelningen

När får jag besked om jag gått vidare i rekryteringsprocessen?

Vi försöker att meddela de som inte går vidare så snart som möjligt under rekryteringsprocessen, men rekryteringsprocessen kan ibland ta lång tid och då kan det hända att du får vänta på besked. Hör gärna av dig om du undrar hur det går, till rekryterande chef vars kontaktuppgifterna står i annonsen, eller mejla till PA-support@tullverket.se.

Vilka medicinska krav ställer ni vid anställning av tullaspiranter? Jag har epilepsi och är nyfiken på om det skulle påverka.

Förutom godkänt färgseende ställer vi inga medicinska krav. När du söker en tjänst hos oss gör vi en individuell bedömning hur du skulle klara av de aktuella arbetsuppgifterna utifrån eventuella medicinska diagnoser.

Har du ytterligare frågor om att jobba hos oss?

Mejla pa-support@tullverket.se.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)