Tullverket

Bra att veta innan du handlar på nätet

När du köper en vara på nätet från ett annat land är reglerna olika beroende på vad du köper och om varan skickas från ett land utanför eller inom EU.

Om du beställer en vara från ett företag inom EU som i sin tur skickar varan från ett land utanför EU, till exempel USA eller Kina, gäller samma regler som om du skulle gjort ditt köp direkt från landet utanför EU.

Handla på nätet från ett land utanför EU

Tull och moms

  • Du betalar alltid moms. På de flesta varor är momsen 25 procent.
  • Du betalar tull om varans värde är mer än 1 800 kronor.

Detta gäller oavsett om varan är ny eller begagnad.

Du kan läsa mer om tull, moms och andra avgifter på sidan:

Vad är avgiften på min vara?

Handla på nätet från ett land inom EU

När du beställer en vara från ett annat EU-land behöver du inte betala någon tull, svensk moms eller andra skatter för varan. Detta gäller oavsett om varan är ny eller begagnad.

Vissa geografiska områden är undantagna

Det finns geografiska områden som ingår i EU:s tullområde men inte i EU:s skatteområde, till exempel Åland. Om du beställer en vara från något av de här områdena behöver du inte betala tull för varan. Däremot behöver du betala moms och eventuellt andra skatter i Sverige. På Skatteverkets webbplats kan du läsa mer om EU:s mervärdesskatteområde.

Skatteverket

Begagnade varor

Tullverket gör ingen skillnad på nya eller begagnade varor, det är samma regler och avgifter. Eventuella avgifter beräknas på det pris du har betalat för varan alternativt värdet som avsändaren har angett.

Köp en present på nätet

Du kan köpa en vara på nätet från ett land utanför EU direkt till någon annan som en present. Tänk då på att mottagaren ska betala tull och moms.

Ta emot en gåva som skickats från ett företag eller webbutik

Godkänn att ett ombud lämnar din deklaration

Det företag som transporterar din vara är oftast också de som gör din tulldeklaration och betalar tull och moms åt dig. Detta kan företaget som transporterar varan ta ut en avgift för.

Som underlag för deklarationen använder de fakturor och andra handlingar som följer med ditt paket. För att de ska kunna göra det på uppdrag av dig behöver du ge dem en fullmakt. Det sker ofta genom att transportören kontaktar dig och ber om en fullmakt.

Kom ihåg att det alltid är du som beställare som är ansvarig för att rätt avgifter betalas in till Tullverket. Om du upptäcker att du inte har fått betala moms ska du meddela Tullverket. Då hjälper vi dig att göra rätt.

Så betalar du tull och moms

Om du beställer en vara från ett företag inom EU som i sin tur beställer varan från ett land utanför EU (till exempel USA) gäller samma regler som om du gör din beställning direkt från ett land utanför EU.

Förbud och restriktioner

Vissa varor omfattas av särskilda regler som gör att du behöver anmäla dem till Tullverket oavsett från vilket land du beställer dem.

Varor med särskilda regler

Det finns varor som kräver att du ansöker om tillstånd från andra myndigheter innan du anmäler dem till Tullverket för att få föra in dem i Sverige. Tullverket kontrollerar att reglerna för in- och utförsel av varor följs, samtidigt är det ofta en annan myndighet som ansvarar för reglerna. Det är oftast den ansvariga myndigheten som du ska ansöka om tillståndet hos.

Kontroller på uppdrag av andra myndigheter

Ingår landet i EU?

Om du är osäker på om landet som du ska handla med ingår i EU eller inte kan du se en lista över alla EU-länder eller söka på ett specifikt land på EU:s webbplats.

Landsfakta (EU:s webbplats)

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)