Tullverket

Så här fyller du i en ansökan om BKB

Du ansöker om bindande klassificeringsbesked (BKB) i det EU-gemensamma systemet för bindande klassificeringsbesked. Här hittar du hjälp för att fylla i ansökan. Du får också veta hur du hittar tidsfristen för när Tullverket ska ha fattat beslut.

Hjälp för att fylla i en ansökan om bindande klassificeringsbesked kan du hitta inne i Systemet för bindande klassificeringsbesked. Det finns dock något fält där ytterligare förklaring kan behövas.

På den här sidan får du veta

  • hur du hittar hjälptexter inne i systemet
  • hur du skapar en ansökan
  • hur du som är tullombud ska fylla i dina uppgifter
  • hur du hittar tidsfristen för när Tullverket ska ha fattat beslut.

Logga in med Chrome eller Firefox

Systemet för bindande klassificeringsbeslut är framtaget av EU-kommissionen som tills vidare rekommenderar att du använder Chrome eller Firefox när du ska logga in i systemet.

Du bör även rensa historiken i din webbläsare (cacheminnet) innan du loggar in igen om du har varit inloggad i systemet tidigare.

Läs mer om Systemet för bindande klassificeringsbesked och logga in

Hitta hjälp inne i systemet

När du är inloggad i Systemet för bindande klassificeringsbesked finns det en användarhandledning under profil-ikonen uppe till höger. Här finns information som hjälper dig att fylla i din ansökan på rätt sätt.

Fält som är markerade med en röd asterisk (*) är obligatoriska och måste fyllas i.

Skärmklipp ur EU-portalen som visar var man hittar användarhandledningen högst upp i högra hörnet under profil-ikonen.

Skapa en ansökan

När du ska skapa en ansökan går du in under ”Skapa begäran om BKB-ansökan”. Fyll i alla fält som är markerade med en röd asterisk (*).

Observera att endast informationen i fält 1, 2, 4 och 10 i ansökan behandlas som konfidentiella uppgifter. Uppgifter som fylls i eller bifogas i övriga fält betraktas som icke-konfidentiella och kan komma att offentliggöras i EBTI-databasen och finnas tillgängliga på internet.

 

Har du problem med att skicka in ansökan?

Om det är problem med att skicka in en ansökan bör du endast fylla i de obligatoriska uppgifterna (fält 1, 4, 6, 7, 9 och 15). Lämna övriga fält tomma. Bifoga inga bilder eller andra bilagor. Ange i fält nr 16 att du har mer information och vill bli kontaktad av en handläggare.

Tullombud

Du som är tullombud behöver ha rätt behörighet i webbtjänsterna för att kunna ansöka om BKB för ett annat företag. Den behörigheten får du via det företaget.

När du loggar in ska du välja det företag som du vill söka BKB för. Då kommer företagets Eori-nummer direkt upp i fält 1 som sökande.

Dina uppgifter som ombud anger du i fritextfältet i ruta 16. Skriv först "Agerar som tullombud" och fyll därefter i dina företagsuppgifter, inklusive Eori-nummer.

Läs om tillgång till Tullverkets webbtjänster.

Läs om de olika behörighetsnivåerna för systemet för bindande klassificeringsbesked.

Tidsfrister

Det finns en tidsfrist för när Tullverket ska ha fattat beslut om BKB. Du kan se när den tidsfristen går ut genom att gå in och titta på din ansökan i BKB-systemet.

Gör så här:

  • Välj Mina BKB-ansökningar i vänsterkanten. Du får då upp en lista över dina begärda ansökningar.
  • Öppna ansökan genom att klicka på registreringsnumret i tabellen. Då kommer du till sidan Visa BKB-ansökan.
  • Du hittar tidsfristen i fältet Tidsfrist för att fatta beslut.

Observera att handläggningstiden kan förlängas ytterligare om det uppstår frågor som gör att vi behöver ytterligare information, analyser eller diskussioner med ett annat medlemsland.


Bild på sidan Visa BKB-ansökan i Systemet för bindande klassificeringsbesked

Lär dig mer

EU-kommissionen har tagit fram ett en webbkurs som förklarar hur du använder Systemet för bindande klassificeringsbesked. Kursen finns bara på engelska och beräknas ta 90 minuter att genomföra.

Kursen fungerar bäst med webbläsaren Internet Explorer.

Ta del av EU-kommissionens kurs EU Customs Trader Portal for BTI (Systemet för bindande klassificeringsbesked, BKB).

Mer information

Läs mer om hur du ansöker om BKB hos EU-kommissionen (på engelska).


Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Information om att endast informationen i fält 1, 2, 4 och 10 i ansökan behandlas som konfidentiella uppgifter. Uppgifter som fylls i eller bifogas i övriga fält betraktas som icke-konfidentiella och kan komma att offentliggöras i EBTI-databasen och finnas tillgängliga på internet.

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)