Tullverket

På gång inom tullområdet

Omställning pågår till en helt digitaliserad tullhantering. Stora delar av import- och exportsystemen är på plats, men utvecklingsarbetet fortsätter. På den här sidan kan du följa med i vad som är på gång under de närmsta åren. Du kan också läsa om annat utvecklingsarbete som pågår.

Omställning pågår till en helt digitaliserad tullhantering. Stora delar av import- och exportsystemen är på plats, men utvecklingsarbetet fortsätter. Läs mer om vad som är på gång under de närmsta åren.

På gång de kommande åren

Bild som illustrerar texterna i tidslinjen nedan.Förstora bilden

Bilden visar övergripande vilka förändringar som planeras. I tidslinjen nedan kan du läsa mer om vilka tidpunkter som är aktuella för de olika systemen. Tidslinjen uppdateras fortlöpande.

  1. 2025

     

    ICS2 – summarisk införseldeklaration och anmälan av transportmedels ankomst

    Importkontrollsystemet ICS2 fas 3 införs under våren 2025. Då ska summariska införseldeklarationer lämnas i det nya importkontrollsystemet ICS2.

    För trafik från Norge och Schweiz krävs precis som idag ingen anmälan om transportmedels ankomst eller summarisk införseldeklaration eftersom Norge och Schweiz ingår säkerhetszonen.

    CCI – centraliserad klarering import (standardtulldeklaration)

    Centraliserad klarering införs i två delar. Den första delen omfattar bland annat standardtulldeklaration. Den andra delen omfattar exempelvis förenklad och kompletterande deklaration samt registrering i deklarantens bokföring. I Sverige införs centraliserad klarering för standardtulldeklaration den 2 juni 2025. Vad gäller del 2 planerar vi för att denna ska införas i Sverige den 1 september 2026.

    NCTS – transiteringssystemet, fas 6

    NCTS fas 6 är en vidareutveckling av NCTS fas 5 och innebär för Sveriges del att man inte längre kommer att kunna lämna säkerhets – och skyddsuppgifter i transiteringssystemet vid införsel av varor. Säkerhets- och skyddsuppgifter ska istället lämnas i importkontrollsystemet, ICS2.

    Införandet av fas 6 påbörjades inom EU i mars 2025. I Sverige är planerat datum för införande den 16 november 2025.

  2. 2026

     

    EIDR export – registrering i deklarantens bokföring (EIDR) export

    Registrering i deklarantens bokföring (EIDR) export, införs i början av 2026.

    Det blir ett krav på fler uppgifter i bokföringen, motsvarande det som gäller för förenklad deklaration. Det blir också ett krav på att lämna en anmälan till Tullverket för varje registrering som görs i bokföringen.

    Avvikelserapportering tillfällig lagring (DTL)

    Under början av 2026 kommer avvikelserapportering för varor i tillfällig lagring att kunna göras digitalt.

    Elektroniska ATA-carneter (e-ATA)

    ATA-carneter bygger på två internationella konventioner (ATA-konventionen respektive Istanbulkonventionens bilaga A) som gör det möjligt att förenkla tullformaliteterna i samband med att varor tillfälligt förs in och ut i olika länder. I Sverige utfärdas ATA-carneter av behörig handelskammare.

    Den internationella handelskammaren (ICC) har utvecklat ett digitalt system för att ersätta dagens pappershantering. EU:s målsättning är att alla medlemsstater ska gå över till elektroniska ATA-carneter under första kvartalet 2026. Globalt kommer övergången att ske successivt. Det innebär att ATA-carneter kommer att hanteras både digitalt och i pappersformat under en övergångsperiod.

    CCI – centraliserad klarering import (full omfattning)

    Centraliserad klarering införs i två delar. Den första delen omfattar bland annat standardtulldeklaration. Den andra delen omfattar exempelvis förenklad och kompletterande deklaration samt registrering i deklarantens bokföring och kommer att införas i Sverige den 1 september 2026.

    Summarisk utförseldeklaration och anmälan om återexport

    En e-tjänst tas fram för de fall där en exportdeklaration inte ska lämnas och du istället har behov av att lämna en separat summarisk utförseldeklaration. E-tjänsten införs under hösten 2026.

    En e-tjänst tas också fram för anmälan om återexport, exempelvis för varor som befinner sig i tillfällig lagring och ska anmälas till återexport. E-tjänsten införs under hösten 2026.

  3. 2027

     

    Maritime National Single Window (MNSW)

    Genom Maritime National Single Window (MNSW) införs de nationella delarna av EMSW European Maritime Single Window) som ska möjliggöra att all fartygsrapportering ska kunna ske till en kontaktpunkt per medlemsstat. I Sverige är det Sjöfartsverket som är ansvarig för denna kontaktpunkt. De uppgifter som krävs för tulländamål, exempelvis anmälan om varors ankomst och tillfällig lagring, ska kunna lämnas via denna enda kontaktpunkt.

    Införandet planeras i Sverige till kvartal 1 2027. MNSW kommer då att ersätta det system som idag finns i form av Maritime Single Window (MSW). Enligt tidigare plan skulle införandet ske den 15 augusti 2025. Analys pågår om vilken påverkan denna förändring i tidplanen kan ha på tullformaliteterna i form av anmälan om varors ankomst och tillfällig lagring i sjöflödet. Tills vidare används befintlig övergångslösning.

    Bevis om varors tullstatus

    Pous fas 2 omfattar manifest för tulländamål. Det är ett centralt system där planen är att det ska införas samtidigt med European Maritime Single Window (EMSW) under augusti 2025, men eftersom de nationella delarna i form av MNSW (Maritime National Single Window) blir försenade pågår en analys på EU-nivå av vad detta innebär för Pous fas 2.

    Om du som godkänd utfärdare använder fartygsmanifest för att bevisa tullstatus som unionsvaror kan du fortsätta att använda manifestet enligt den nuvarande modellen tills vidare.

    Uppgradering tullager

    Det tullagersystem som vi införde 2016 behöver uppgraderas för att helt följa uppgiftslämnandet enligt bilaga B i tullkodexen. Analys av denna uppgradering pågår.

Övrigt utvecklingsarbete

Nytt faktureringssystem

Ett nytt system för att fakturera tull, skatt och avgifter införs den 6 april 2025. Det ersätter dagens system och innebär förändringar för dig som tar emot tullräkningar från Tullverket.

Handel med restriktionsvaror

Inom ramen för den europeiska gröna given (European Green Deal) pågår ett omfattande arbete inom EU med regleringar inom en rad olika områden som syftar till att skydda medborgarna, miljön och att åstadkomma en konkurrenskraftig ekonomi. Handeln med vissa varor omfattas därför av förbud eller restriktioner.

Smart passage vid norska gränsen (EU Smart Border)

Smart passage vid norska gränsen är ett samarbete mellan svensk och norsk tull för att ta fram en lösning för en digital gränspassage. Det är en del av ett förarbete som pågår inom EU-projektet EU Smart Border.

Reformpaketet

Förhandlingar pågår i EU om kommissionens förslag till reformering av tullunionen, det så kallade reformpaketet, som innebär stora förändringar för tullmyndigheter och näringslivet.

Du kanske också är intresserad av