Arvegods
Personlig egendom som du ärver efter en avliden person kan du ta till Sverige utan att betala någon tullavgift eller skatt under vissa förutsättningar. Här kan du läsa vilka särskilda regler som gäller.
Först och främst behöver du ha din normala bostad i Sverige eller ett annat EU-land.
Under samma förutsättningar gäller tullfrihet också i de fall den personliga egendomen genom arv förvärvats av juridiska personer som ägnar sig åt ideell verksamhet och som är etablerade i Sverige eller ett annat EU-land.
Vad är personlig egendom?
Personlig egendom är egendom som är till för personligt bruk eller för att användas i hushållet, och som utgör den avlidnes kvarlåtenskap, exempelvis personliga ägodelar, möbler, husgeråd, linne, cyklar, motorcyklar, privata fordon och släp till dessa, husvagnar, fritidsbåtar och privata flygplan. Som personlig egendom räknas också sällskapsdjur och riddjur samt vissa bärbara verktyg, utrustning och instrument som en avliden person använt i sin konstnärliga yrkesverksamhet.
Ta hem arvegodset senast två år efter att du ärvt det
Du måste ta hem arvegodset inom två år räknat från den dag då den personliga egendomen övergått i din ägo (slutlig reglering av arvskiftet). Om det finns särskilda skäl kan du ansöka om förlängning av tiden.
Varorna får importeras i flera separata sändningar inom tvåårsfristen.
Undantag
Tull- och skattefrihet gäller inte för
- alkoholhaltiga produkter
- tobak och tobaksvaror
- kommersiella transportmedel
- utrustning som den avlidne använde i sin närings- eller yrkesverksamhet
- lager av råmaterial och färdiga produkter eller halvfabrikat
- husdjur (till exempel nötkreatur, får, getter) och lager av jordbruksprodukter i större mängd än vad som är rimligt för normalt familjebehov.
Du kan heller inte få tull- och skattefrihet för egendom som du har fått som förskottsarv.
Så ansöker du om tullfrihet
Du ansöker om tullfriheten på något av följande sätt:
- Lämna en deklaration genom att gå in på ett tullkontor och få hjälp att registrera uppgifterna i vårt importsystem. För att det ska gå snabbare finns en blankett som du i förväg kan fylla i och ta med till tullkontoret (se nedan).
- Vänd dig till ett tullombud som ansöker om tullfrihet i importdeklarationen.
Hantera din importdeklaration själv
Om du väljer att hantera din tulldeklaration själv kan du lämna uppgifterna på en förenklad blankett och lämna in den på ett tullkontor där du får hjälp av en tulltjänsteman att föra in deklarationen i vårt importsystem.
Du hittar vilka orter vi finns på och våra adresser på sidan Tullklareringsexpeditioner.
Blanketter
Ladda ner blanketten Underlag för manuell tulldeklaration import. Om du har flera olika typer av varor kan du också behöva ett tilläggsblad till blanketten.
- Underlag för manuell tulldeklaration import Pdf, 155.1 kB.
- Underlag för manuell tulldeklaration – tilläggsblad Pdf, 133.9 kB.
Hjälp att fylla i blanketten
Ta hjälp av vår handledning för att veta vad du ska skriva i de olika fälten i blanketten.
Handledning för manuell tulldeklaration import
Koder du ska fylla i
Ange de här koderna i avsnittet Varupost 1 för att ansöka om tullfrihet:
- Varukod: 9919 00 00 20
Tänk på att varor som omfattas av förbud eller restriktioner ska deklareras på sina respektive varukoder i kapitel 1–97.
Se vilka varor som omfattas av importrestriktioner. - Ytterligare förfarande:
- C04 (fysisk person) eller C44 (juridisk person)
- F45
- Förmån: 100
- Transaktionens art: 3
- Styrkande handlingar: Ange koden 403Q för de dokument som du bifogar till importdeklarationen. Se avsnittet om styrkande handlingar nedan.
Momsfrihet
För dig som deklarerar enligt ny lagstiftning måste du ange koden F45 i dataelement 11 10 000 000 – Ytterligare förfarande för att ansöka om momsfrihet. För dig som är momsregistrerad prövas frågan om momsfrihet av Skatteverket.
Tänk på att du måste ansöka om tullfrihet för att kunna utnyttja momsfriheten även om du är momsregistrerad. Ett villkor för momsfriheten är nämligen att du har beviljats tullfrihet av Tullverket. Det gäller även om varan är tullfri enligt Tulltaxan.
Läs mer om momsfrihet i broschyren Mervärdesskatt vid import Pdf, 895.8 kB.
Bifoga styrkande handlingar till importdeklarationen
När du skickar in importdeklarationen behöver du också bifoga en kopia av testamente, bouppteckning, arvskifteshandling eller en annan liknande handling som styrker att du kan använda dig av tullfrihet. Kod 403Q.
Bestämmelser
- Rådets förordning (EG) nr 1186/2009, artiklarna 17-20.
- Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet m.m., 2 kap, 10 §.
- Lag (1994:1551) om frihet från skatt vid import, m.m., 2 kap. 2 §.