Tullverket

Tull- och momsfrihet för dig som flyttar hem till Sverige efter studier

Om du är svensk student som studerar i ett land utanför EU och återvänder till Sverige kan du, om du uppfyller kraven, få tullfrihet och därmed inte betala någon tull eller skatt för de saker du tar med dig hem.

Flyttsakstullfrihet för inflyttare

Som inflyttare kan du beviljas flyttsakstullfrihet om du bland annat har haft din normala bostad i ett land utanför EU under en sammanhängande period av minst ett år.

Att du studerar utanför EU vid ett universitet eller en skola behöver inte betyda att din normala bostad har flyttats till studieorten. Men du kan som studerande i vissa fall anses ha flyttat din normala bostad till studieorten om du genom personlig anknytning har haft ditt stadigvarande "intressecentrum" i landet utanför EU i minst 12 månader. Ett exempel kan vara om du har familj och familjen har flyttat med under studietiden. Det behöver du då styrka genom exempelvis ett uppehållstillstånd från landet, registrering hos lokal myndighet (kommun) eller liknande för hela familjen.

Begreppet normal bostad

Skattefrihet för inflyttare

Om du uppfyller villkoren för flyttsakstullfrihet som inflyttare så erhåller du också skattefrihet för dina flyttsaker.

Ansök om flyttsakstullfrihet som inflyttare

Läs mer om hur du ansöker om flyttsakstullfrihet som inflyttare

Flyttsakstullfrihet för återvändare

Som studerande kan du inte få tullfrihet som återvändare då kravet är att du på grund av tidsbegränsat arbete har vistats i ett land utanför EU i minst 1 år.

Tullfrihet för returvaror

Om du inte uppfyller kraven för att få flyttsakstullfrihet för inflyttare har du möjlighet att söka returtullfrihet för saker du hade med dig när du flyttade utomlands och som du tar med dig tillbaks hem till Sverige om vissa villkor är uppfyllda:

  • Du tar med dig sakerna hem till Sverige i oförändrat skick inom tre år från det att du flyttade från Sverige.
  • Du kan styrka att du tagit med dig sakerna till det land utanför EU där du studerar. Vanligtvis genom att du hänvisar till den exportdeklaration som gjordes vid din utresa (det vill säga tull-id för den deklarationen). En kombination av handlingar kan också godtas som bevisning, exempelvis inköpskvitton samt flygbiljetter eller andra handlingar som styrker utlandsvistelsen.

Tidsgränsen för returer är tre år men du har möjlighet att få den tiden förlängd.

Skattefrihet för returvaror

Om samtliga krav för returtullfrihet är uppfyllda kan även dina returvaror bli befriade från mervärdesskatt vid återimporten till EU. Det krävs då dessutom att du var ägare av varan när du tog med den från EU.

Ansök om tullfrihet för returvaror

Ansökan om tullfrihet för returvaror görs i en importdeklaration.

  • Anlitar du ett tullombud, exempelvis ett transportbolag, för att transportera dina tillhörigheter tar ombudet hand om din importdeklaration.
  • Om du reser själv med dina tillhörigheter så kontaktar du ett ombud eller Tullverket för vägledning.
    Kontakta oss