Tullverket

Bedrägerier

Det är vanligt med bedrägeriförsök och de kan komma i många olika former. Det är viktigt att du är uppmärksam så att du inte lämnar ut uppgifter eller betalar för något eller till någon som försöker lura dig.

Många kontaktar Tullverket om bedrägeriförsök

Avsändaren kan i vissa fall se ut att vara Tullverket eller ett välkänt transportföretag, det kan också vara företag som inte existerar eller en person du nyligen har "lärt känna". Det finns flera sätt som bedragare kan kontakta dig, exempelvis via sms, telefonsamtal, e-post eller brev.

Ofta handlar det om mindre belopp som krävs, en strategi som används för att inte väcka misstanke hos den som utsätts för bedrägeriförsöket. Men i vissa fall så kan även större belopp förekomma.

Om du är osäker på om det är ett försök till bedrägeri där du av någon anledning uppmanas att lämna ut uppgifter eller betala tullavgifter är du alltid välkommen att kontaka oss.

Misstänker du att du har blivit bedragen så rekommenderar vi dig att anmäla detta till Polismyndigheten.

Bluff-sms, mejl och brev

Var uppmärksam på vem som är avsändaren om du får meddelande om att betala en tullavgift. Ställ dig frågan – verkar det här rimligt?

Tänk på

Tullverket skickar aldrig ut meddelanden via sms och kommer aldrig att be dig om att klicka på en länk eller logga in med ditt bank-id.

Romansbedrägeri

Har du fått en ny bekantskap på nätet som nu ska resa och besöka dig? Om du i samband med det blir kontaktad om att personen fastnat i tullen och nu behöver hjälp med pengar så kan du ha blivit utsatt för ett så kallat romansbedrägeri.

Vi får med jämna mellanrum mejl och telefonsamtal från personer som undrar hur de ska betala för att hjälpa sin vän. Tänk på att Tullverket aldrig tar ut några avgifter för människor eller för att lösa ut en person som ”har fastnat i tullen”. Vårt råd är alltid – betala inte.

Så undviker du att bli lurad

  • Undvik att klicka på länkar som kommer via sms eller mejl, om du inte har förväntat dig att få ett sms från den påstådda avsändaren.
  • Kontakta aldrig en okänd avsändare direkt med det nummer eller e-postadress som står i meddelandet. Leta själv upp kontaktvägar till den påstådda avsändaren.
  • Var misstänksam om pengar förs på tal.
  • Dela aldrig med dig av betalkortsuppgifter eller lösenord till någon som tar kontakt med dig.
  • För aldrig över pengar på uppmaning av någon som kontaktar dig via sms eller mejl om du känner dig osäker.
  • Ställ dig frågan – vet jag med säkerhet vem den här personen eller företaget är?
  • Be någon utomstående du litar på om råd om du känner att du har svårt att vara objektiv.

Exempel på bluff-sms

Exempel på bluffsmsFörstora bilden

Exempel på falskt brev

BluffbrevFörstora bilden

Mer information