Verksamhet
Tullverket övervakar och kontrollerar varuflödet in och ut ur Sverige. Vi ser till att korrekta tullavgifter, skatter och andra avgifter betalas in och att regler för in- och utförselrestriktioner följs. Vi är en kontrollmyndighet som ofta agerar på uppdrag av en annan myndighet.

Foto: Mette Ottosson
Vår verksamhet handlar kort sagt om att ta ut tull samt kontrollera varuflödet. Vi har dels i uppdrag att se till att rätt tull tas ut samt moms och andra skatter, och dels att förhindra att illegala varor kommer in i vårt land. Det är ofta en annan myndighet som ansvarar för reglerna och vårt uppdrag är att se till att reglerna följs.
Vårt arbete ska bidra till att uppfylla uppdraget i enlighet med instruktionen för Tullverket och regleringsbrevet.
Tullverket ska ta ut tull
Tullverket ska fastställa och ta ut tullar, skatter samt avgifter i samband med in- och utförsel av varor.
Tullverket ska kontrollera varuflödet
Tullverkets uppgift är att se till att in- och utförselrestriktioner efterlevs inom alla områden och varuflöden.
Kontroller på uppdrag av andra
Tullverket är den myndighet som kontrollerar att reglerna för in- eller utförsel av varor till eller från Sverige efterföljs. Det är ofta en annan myndighet som ansvarar för reglerna.
Beslag eller omhändertagande
Tullverket kan ta olagliga varor i beslag och omhänderta restriktionsvaror som vi misstänker inte uppfyller villkoren för införsel.
Kontroller på och av kroppen
Vi gör en kroppsvisitation eller en ytlig kroppsbesiktning när det finns anledning att anta att det finns föremål i kläderna eller på kroppen som kan tas i beslag. En kroppsbesiktning innebär att en läkare gör en kontroll av kroppens ihåligheter – för det krävs beslut av åklagare.
Organiserad brottslighet
Tullverket är en av de myndigheter som samverkar med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten.
Narkotika, hormonpreparat (dopningsmedel) och andra hälsofarliga varor
Tullverket ska bekämpa smuggling av droger som är förbjudna att föra in till Sverige, och kontrollera droger med villkor för införsel, så kallade restriktionsvaror. Narkotika, hormonpreparat (dopningsmedel), andra hälsofarliga varor och läkemedel är exempel på varor som inte får föras in i Sverige hur som helst.
Narkotika, hormonpreparat (dopningsmedel) och andra hälsofarliga varor
Vanliga missförstånd
Här reder vi ut vanliga missförstånd kring Tullverkets verksamhet och befogenheter. Vi förklarar också begrepp som brukar leda till frågor.
Tullverkets organisationsnummer och momsregistreringsnummer
- Tullverkets organisationsnummer: 202100-0969
- Tullverkets momsregistreringsnummer: SE202100096901