Tullverket

Lediga jobb

Tullverket söker gruppchef till uppbördsavdelningen

Uppbördavdelningen har ett brett uppdrag inom tre verksamhetsområden; tillstånd, efterkontroll och uppbördsbevakning. Uppbördsavdelningens operativa arbete bedrivs inom fyra enheter med flexibla grupper som arbetar med hela Tullverkets uppdrag, men är specialiserade utifrån verksamhetens behov. Nu söker vi en person som vill kliva in i rollen som gruppchef.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som gruppchef är du ansvarig för verksamheten inom gruppen. Du fattar löpande olika former av myndighetsbeslut. Du samverkar med övriga gruppchefer inom uppbördsavdelningen för att leda och styra det operativa arbetet. Du har personal-, budget samt arbetsmiljöansvar för medarbetarna inom din grupp. Chefsansvaret innefattar personaladministrativa uppgifter, utvecklingssamtal för personalen, lönesättande samtal samt ledning av arbetsplatsträffar. Du har även verksamhets-, förändringslednings-, kommunikationsansvar för de arbetsuppgifter som förekommer på uppbördsavdelningen.

Du kommer att arbeta med att leda en grupp som främst arbetar inom verksamheterna tillstånd och uppbördsbevakning. Gruppen består av c: a 10 till 14 medarbetare, både handläggare och verksamhetsexperter. Några medarbetare kan vara placerade på annan ort och då blir det aktuellt med distansledarskap.

Tullverkets verksamhet är komplex och i ständig utveckling. Förbättringsarbete är en del av vardagen. Att vara chef på uppbördsavdelningen ställer stora krav på flexibilitet och lyhördhet.

Det innebär att

 • Du leder och utvecklar den operativa verksamheten för att nå uppsatta mål och förväntat resultat i enhetlighet med beslutade processer och strategiska inriktningar (Verksamhetsansvar).
 • Du säkerställer att medarbetare behandlas på ett hållbart och rättssäkert sätt från rekrytering till avslutad anställning (Personalansvar).
 • Du analyserar behov, bedriver verksamheten inom tilldelade budgetramar och säkerställer att resurserna används på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Du tar fram underlag till budget och prognoser (Budgetansvar).
 • Du skapar förutsättningar för medarbetare att ställa om till förändrade arbetssätt så att förändringen ger avsedd effekt (Förändringsledningsansvar).
 • Du informerar, förankrar och för dialog för att öka kunskap, acceptans och engagemang för prioriterade frågor. Ansvaret sträcker sig nedåt till den egna verksamheten, uppåt till närmsta chef och i sidled till andra verksamheter (Kommunikationsansvar).

Du kommer specifikt att ingå i enhetens chefsgrupp. Du rapporterar löpande till ansvarig enhetschef för uppbördsenhet väst som också är din närmaste chef.

Vi söker dig som har:

 • Grundläggande utbildning inom Tullverkets fiskala verksamhet och/eller Akademisk utbildning inom för tjänsten relevanta områden, t ex juridik, samhällsvetenskap, beteendevetenskap.
 • Flerårig erfarenhet av arbete inom Tullverkets fiskala verksamhet och/eller flerårig chefserfarenhet med personalansvar.
 • Erfarenhet av coachande förhållningssätt.
 • Erfarenhet av att leda en verksamhet i förändring.
 • Erfarenhet av teambaserat arbetssätt.
 • God förmåga att uttrycka sig i tal och skrift såväl på svenska som engelska.
 • Goda kunskaper inom Officepaketet.

Det är meriterande om du har:

 • Chef- och/eller ledarskapsutbildning.
 • Chefserfarenhet med personalansvar inom statlig verksamhet.

Personliga egenskaper

Arbetet kräver att du har förmåga att se helheten i verksamheten och att du självständigt och tillsammans med andra löser problem. För att lyckas i rollen är det viktigt att ta initiativ och få saker att hända samt att vara handlingskraftig, prioritera och att fatta beslut. Du har en god kommunikativ förmåga för att tydliggöra riktningar och ramar samtidigt som du skapar mening och samförstånd genom inkluderande, inlyssnande och engagerande dialog. Du har förmåga att utveckla både människor och verksamhet genom ett coachande och kommunikativt ledarskap. Du är trygg i att leda och navigera i förändring och osäkerhet. Du samarbetar effektivt med andra både inom och utanför avdelningen.

Som person har du en hög personlig integritet, god självinsikt samt är lugn och trygg i dig själv. Du är nyfiken och utmanar både dig själv och andra att tänka nytt och göra annorlunda i syfte att stimulera både lärande och innovation.

Du har en positiv människosyn och tror på att resultat nås genom att samarbeta, motivera och engagera dina medarbetare och kollegor genom ett coachande förhållningssätt i ditt ledarskap. En självklarhet är att arbeta enligt Tullverkets värdegrund; ansvarstagande, nytänkande och helhetssyn.

Vid rekryteringen kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Referensnummer: PER 2023-3.

Placeringsort Göteborg.

Tillträde enligt överenskommelse.

Tjänsteresor kan ingå både nationellt och internationellt.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan en anställning kan komma i fråga kommer du att drogtestas och vi genomför även en bakgrundkontroll. Tullverket är en totalförsvarsmyndighet och vid anställning kan du komma att krigsplaceras i Tullverket.

Genomförande av chefstester kan bli aktuella under rekryteringsprocessen.

För oss är det självklart med en arbetsplats som är inkluderande och vi eftersträvar jämställdhet och mångfald.

Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Inom Tullverket tillämpas tidsbegränsade chefsförordnanden på 5 år med möjlighet till förlängning.

För mer information och ansökan

Upplysningar om tjänsten kan lämnas Kristina Sejnehag, tel. 031-63 36 69. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support tel. 060-67 25 85.

Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Mats Hansson, tel. 031-63 38 86 och för Saco-S, Anneli Mannerbjörk tel. 031-63 37 06.

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 2 februari 2023. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.

 

2023-01-25

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Quality assured

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.
Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.

4000