Tullverket

Lediga jobb

Tullverket söker verksamhetsexpert, uppgiftslämning

Vill du vara med och påverka vår framtida tullhantering?

I rollen som verksamhetsexpert kommer du vara en viktig resurs med intressanta frågeställningar att hantera såväl nationellt som internationellt. Du kommer vara ett stöd för hela Tullverket inom sakområdet. Uppbörsavdelningen ledigförklarar nu en befattning inom området uppgiftslämning.

Uppbördsavdelningen är en av Tullverkets fyra operativa avdelningar. Uppbördsavdelningen hanterar och ansvarar bl.a. för efterkontroller, tillstånd samt uppbördsbevakning.

Avdelningen består av avdelningschef samt biträdande avdelningschef och fyra enheter med geografiskt områdesansvar för Syd, Väst, Öst respektive Nord. Varje enhet leds av en enhetschef samt biträdande enhetschef avseende enheterna Öst, Syd och Väst och i Nord av en enhetschef.

Du kommer organisatoriskt tillhöra Tillstånd grupp 1 i Stockholm.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Sakområdet Uppgiftslämning innefattar en bredd av frågor kopplade till regelverket kring integrering och harmonisering av data enligt kompletteringsförordningens och genomförandeförordningens bilagor A och B. Vilka uppgifter ska lämnas, vid vilka tillfällen, av vem och på vilket sätt? I en allt mer digitaliserad värld finns även en tydlig koppling till hur uppgifter lämnas elektroniskt.

Som verksamhetsexpert deltar du på möten i Bryssel och driver svenska intressen i de forum som du deltar i. Du är ett stöd till verksamheten avseende regeltolkning och svarar löpande på frågor. Du tar initiativ till och utformar underlag för styrande och stödjande dokument. Du genomför analyser inom sakområdet samt bidrar med din kompetens inom olika projekt och utvecklingsarbete som pågår med anledning av den nya lagstiftningen som började gälla 2016. Du förväntas delta aktivt i förändrings- och förbättringsarbete. Att medverka till regelutveckling är en annan viktig arbetsuppgift.

Som verksamhetsexpert har du fördjupad kunskap i sakområdet och står för helhetssynen inom ditt ansvarsområde. Detta inbegriper bland annat att övervaka och identifiera artiklar i gällande och kommande lagstiftning som kan påverka sakområdet. Det är viktigt att som verksamhetsexpert tidigt i processen vara observant på hur olika förslag kan komma att påverka Sverige och Tullverket och medverka till att förslagen utformas på ett för Sverige och Tullverket lämpligt sätt.

Befattningen innebär även att kommunicera internt och externt inom sakområdet och du är engagerad i utbildningsinsatser, ibland som lärare. Tjänsten inkluderar arbete med intranätet, Tullverkets webbplats och olika typer av vägledningar. Omvärldsbevakning och samverkan med andra myndigheter och organisationer ingår också i rollen, liksom att skapa underlag för samt besvara remisser och yttranden.

Befattningen innebär stort eget ansvar, du måste ha förmågan att ta egna initiativ och driva arbetet framåt, du förutsätts vara positiv till att vid behov bistå de andra verksamhetsexperterna inom Tullverket och då vara behjälplig inom andra sakområden. Du delar aktivt med dig av dina kunskaper.

I rollen som verksamhetsexpert är det viktigt att du är professionell, samarbetsorienterad och att du har en helhetssyn inom ditt sakområde och över process- och avdelningsgränserna samt att du kan representera Sverige och Tullverket internationellt.

Vi söker dig som har:

• Gymnasieutbildning.
• Grundläggande tullutbildning eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt.
• God kännedom om tullproceduren.
• Mycket god förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska.
• Goda kunskaper i Officepaketet (Word, Excel, PP m.m.).
• Körkort, lägst klass B.

Det är meriterande om du har:

• Akademisk utbildning.
• Fördjupade kunskaper inom sakområdet.
• Erfarenhet av arbete med policy- och normgivning.
• Erfarenhet av att utveckla metoder och arbetssätt.
• Erfarenhet av internationellt arbete.
• Vana vid utredningsarbete och regeltolkningar.
• Erfarenhet av remiss och lagstiftningsarbete.
• Erfarenhet av att sammanställa, analysera och presentera information.
• Vana av att hålla presentationer och agera som lärare.

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är både resultatinriktad och eftertänksam samt har fallenhet för problemlösning och analytiskt tänkande. Du arbetar självständigt, eftersträvar och tar egna initiativ till ständiga förbättringar och är en kunskapsresurs för andra. Du är en bra kommunikatör med pedagogisk förmåga såväl i tal som skrift.

Du är intresserad av omvärldsfrågor och hur de påverkar vår verksamhet. Det är viktigt att du är bekväm i expertrollen som bl.a. kan innebära att ta fram tydliga förslag med rekommendationer till Tullverkets uppfattning i en fråga.

Eftersom arbetet kräver mycket kontakter och dialog med kollegor och andra delar av verksamheten vill vi att du är inlyssnande, lyhörd och har lätt för att samarbeta med din omgivning. Arbetet som verksamhetsexpert innebär perioder av hög arbetsbelastning och du behöver ha förmågan att prioritera och fokusera på rätt saker.

Du är van vid att hantera stora textmassor och kan snabbt identifiera essensen i texten. Du är vidare bra på att jobba efter uppsatta deadlines.

Stor vikt kommer att fästas vid personlig lämplighet och gruppens totala sammansättning.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet!

Övrigt

Referensnummer: PER 2022-397.

Placeringsort: Stockholm, Göteborg, Malmö eller Sundsvall.

Tjänsteresor inom och utanför Sverige ingår i tjänsten.

Innan beslut om anställning fattas kommer du att få genomgå drogtest. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Bakgrundskoll samt säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen genomförs före anställning, då tjänsten är placerad i säkerhetsklass.

 

För mer information och ansökan

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av Amanda Eggert, tel. 08-456 54 47. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support tel. 060-67 25 85.

Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Ulf Persson, tel. 040-661 33 21 och för Saco-S, Katarina Hernhut, tel. 08-456 52 65.

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 23 maj 2022. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.

 

2022-05-03

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Quality assured

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.
Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.
4000