Tullverket

Sanktioner

Internationella sanktioner används som instrument för att trygga fred och säkerhet samt främja demokrati och mänskliga rättigheter.

Sanktioner kan riktas mot såväl regeringar i länder utanför EU som icke-statliga enheter och enskilda personer.

Det gemensamma syftet är att förändra politiken eller beteendet hos dem som är föremål för sanktioner. För att säkerställa att sanktionerna bidrar till att målen med dem uppnås sker kontinuerligt uppdateringar av sanktionsförordningarna. Det är därför viktigt att du i rollen som importör eller exportör håller dig uppdaterad och läser in dig på eventuella förändringar i form av åtstramningar eller lättnader.

EU genomför alla sanktioner som FN:s säkerhetsråd antar, men EU kan även införa sanktionsåtgärder på eget initiativ. I Sverige är det Utrikesdepartementets enhet för säkerhetspolitik som samordnar sanktionspolitiken. Tullverkets roll i det EU-gemensamma sanktionsarbetet är att kontrollera att svensk export och import sker i överensstämmelse med gällande sanktionsförordningar.

Samlad information gällande sanktioner mot länder utanför EU

EU:s sanktionskarta ger en visuell översikt över gällande EU-sanktioner med uppdaterad information och länkar till bland annat lagtexter, rådsdokument samt listningar på personer och enheter.

EU:s sanktionskarta

Läs mer om internationella sanktioner hos Regeringskansliet