Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Kokslast med 25 kilo kokain

Tullverket inledde 2020 med ett stort beslag av kokain i Uddevalla hamn. Ett fartyg från Colombia har genomsökts och förhör med besättningen har genomförts. Men i dagsläget är det ett beslag utan ägare. Gatuvärdet av beslaget uppgår till drygt 17 miljoner kronor.

Pengar

Under första veckan av januari påträffades ett nät med konstiga paket i den last av koks som lossades från ett fartyg som nyss anlänt till Uddevalla från Colombia.

– Efter analys av paketens innehåll visade det sig vara kokain i en mängd av cirka 25 kilo, säger Gill Eriksson, biträdande chef för tullkriminalenheten på Tullverket.

Fartyget seglade under nederländskt flagg och hade lossat diverse varor i USA och
Jungfruöarna i Västindien, för att sedan erhålla en transport av koks från Colombia till ett svenskt företag på västkusten. Kokset lastades i Barranquilla, Colombia och därefter gick man direkt till Uddevalla hamn.

Efter beslaget genomfördes förhör med samtliga 15 besättningsmän, varav tre personer delgavs misstanke om synnerligen grov narkotikasmuggling. Fartyget har lämnat Uddevalla hamn med full besättning efter lossning samt efter en fullständig kontroll av fartyg och last.

– I dagsläget är misstankarna inte tillräckligt starka så ingen av besättningsmännen är frihetsberövade. Vi har med andra ord ett beslag utan ägare, konstaterar Gill Eriksson.

Nu vidtar en omfattande utredning med analys av beslaget för att säkra tekniska spår, analys av beslagtagna it-enheter samt ytterligare genomgång av genomförda förhör.

– Det som är viktigt och känns mycket bra är att vi satt stopp för att en mycket stor mängd narkotika hamnar i orätta händer, säger Gill Eriksson.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)