Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande


Tullverket beslagtog dubbelbottnade
väskor som dolde 10 kilo opium

Tullverket har stoppat smuggling av en stor mängd narkotika vid Arlanda flygplats. Nu åtalas två kvinnor misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Attunda tingsrätt.

I mitten av februari stoppades två kvinnor som kom resande med flyg från Istanbul till Arlanda. Vid passkontrollen kunde den ena kvinnan inte uppge syftet med inresan till Stockholm och nekades att resa in i landet. Hennes incheckade väska togs ut för tullkontroll. Vid röntgen konstaterades avvikelser och att väskan var dubbelbottnad. I väskan fann tulltjänstemännen över 4 kilo opium. Den andra kvinnan uppgav att hon skulle turista i Stockholm i några dagar. I hennes dubbelbottnade väska upptäckte tulltjänstemännen över 6 kilo opium. De misstänkta förnekar brott och all kännedom om narkotikan.

– Genom det viktiga arbete som utförs vid tullkontroller har vi lyckats stoppa stora mängder narkotika att komma in i landet. Beslaget av opium tillhör ett av de större som vi har gjort vid Arlanda, säger Lina Andersson, chef för tullkriminalenheten vid Tullverkets gränsskyddsverksamhet i Stockholm.

Bild på dubbelbottnad väska isärtagen.


I Tullverkets utredning har framkommit att kvinnorna hade rest tillsammans på flygbussen till flygplatsen i Istanbul. Kvinnorna har redogjort för olika förklaringar till syftet med sin resa till Stockholm. Båda har däremot uppgett att de skulle bo tillsammans i Stockholm, men att de för övrigt inte kände varandra. De hävdar att de presenterades för varandra dagen innan aktuell resa.

Förundersökningen leds av Peter Claeson, chefsåklagare vid Norrorts åklagarkammare.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)