Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tullverket fortsätter att stoppa många hundar

Rekordmånga hundar stoppades 2022

Tullverket stoppade under förra året 552 hundar från att komma in i Sverige. Det är 29 fler än 2021 då 523 hundar stoppades vid gränsen. Men det är inte bara misstänkta smuggelhundar som ligger bakom ökningen. Rysslands krig i Ukraina gjorde att många flyktingar hade med sig sina fyrbenta familjemedlemmar. Samtidigt har ett nytt cyniskt sätt att smuggla in hundar avslöjats.

– Under pandemin var suget efter hund stort men trots att det nu borde ha minskat stoppar vi fortfarande oroväckande många smuggelhundar, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Flyktingars hundar

Statistiken från Tullverket visar att 114 av de 552 stoppade hundarna under 2022 följde med krigsflyktingar från Ukraina. Det märktes tydligast i Nynäshamn där det stoppades 34 hundar jämfört med endast tre året innan. Den ökningen berodde till stor del på flyktingströmmen från Ukraina via Polenfärjorna.

Majoriteten av de hundar som kom från Ukraina utan vaccinationspass och andra handlingar sattes i hemkarantän eller fick andra begränsningar för att minska risken för spridning av rabies och andra sjukdomar.

Färre avlivningar

En positiv trend under 2022 var att antalet avlivade hundar minskade. Så här ser siffrorna ut för de senaste fyra åren.

Tullverkets statistik för åren 2019 - 2022


2019

2020

2021

2022

Antal stoppade hundar

200

280

523

552






Vad hände med hundarna?





Avlivade

22

86

86

61

Återutförsel / avvisning

145

165

378

378

Karantän

16

12

31

29

Annan åtgärd (hemkarantän el annan begränsning)

17

17

19

81

Åtgärd saknas



9

3

Flest hundar, 180 stycken, stoppades på Arlanda. 2021 var det 145 hundar som stoppades där. I Skåne och Blekinge stoppades fler hundar i Helsingborg och Karlskrona medan det var färre i Trelleborg, Ystad och vid Öresundsbron jämfört med året innan.

I Visby stoppades 22 hundar som kom med den nya färjelinjen från Tyskland och i Göteborg stoppades 24 hundar jämfört med endast fem under 2021.

Dräktiga smuggelhundar

Tullverket noterade under 2022 ett nytt cyniskt sätt att smuggla in hundvalpar. I augusti stoppas en bil vid Öresundsbron. I bagageutrymmet hittar tulltjänstemännen burar med fem hundar i dåligt skick varav flera dessutom var synbart dräktiga.

Föraren hävdar att han ska besöka en vän i Stockholm och sedan återvända till Ungern med sina hundar. Eftersom han inte vet vad hundarna heter och hundpassen är ofullständiga, grips mannen misstänkt för grov smuggling.

Mannen häktas och i september åtalas han för att i kommersiellt syfte ha fört in fem dräktiga hundar i landet. Åklagaren menar att smugglingen ska betecknas som grov eftersom mannen transporterat hundarna på ett inhumant sätt och varit medveten om att hundpassen var felaktiga. Grov hundsmuggling brukar i liknande fall resultera i mellan sex till nio månaders fängelse.

Tre månaders fängelse

Malmö tingsrätt höll dock inte med åklagaren om att gärningen var grov utan dömde i oktober mannen för smuggling av normalgraden till tre månaders fängelse.

– Visst kan man tycka att det är lite märkligt att mannen inte dömdes för grov smuggling med tanke på den cyniska hanteringen av de fem dräktiga hundarna. Men man får vara nöjd med att han ändå dömdes till fängelse, säger Håkan Hansson.

Alla fem hundarna visade sig vara dräktiga och avlivades av länsveterinär efter beslut av Jordbruksverket.

Tips till hundköpare

Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Håkan Hansson

Håkan Hansson har några råd till alla som funderar på att köpa en hund:

  • Köp inte en valp via nätet som du gör med andra produkter. Köp från uppfödare i Sverige eller via seriösa kontakter.
  • Var inte blåögd, en sjuk hund kan kosta dig tiotusentals kronor i veterinärvård.
  • Det är efterfrågan som styr. Vi på Tullverket eller andra myndigheter kan inte stoppa den här illegala verksamheten om människor fortsätter att köpa smuggelhundar.
  •  

För bilder, videoklipp och mer information kontakta Tullverkets presstjänst:

press@tullverket.se eller 0771-450 590

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)