Tullverket

2018-01-16

Nyhet

Övergångsperioden till nya tullagerförfarandet förlängd till 1 november 2018

För att göra övergången till det nya tullagerförfarandet så smidig som möjligt har Tullverket förlängt övergångsperioden till det nya tullagerförfarandet till den 1 november 2018.

Många tillståndsinnehavare får just nu sina tullagertillstånd omprövade och Tullverket räknar med att ha omprövat samtliga tullagertillstånd den 30 april 2018. Därefter löper en period med övergångsbestämmelser fram till den 1 november. Förutsatt att ditt företags tillstånd har blivit omprövat är det fortfarande möjligt att under övergångsperioden använda gamla tillstånd. Meningen är att företagen under övergångsperioden ska förbereda sig för det nya tullagerförfarandet.

Det här behöver du göra

Det du som tillståndshavare behöver göra under övergångsperioden är att:

  • utföra slutprov i Tullverkets företagstestmiljö för system-till-systemlösningar för att erhålla produktionsmedgivande  
  • planera ett övergångsdatum för att gå över till det nya förfarandet
  • i samråd med Tullverket bestämma hur och när lagrets ingående saldo ska föras över till det nya förfarandet.

De tillståndshavare som inte har påbörjat sin övergång till det nya tullagerförfarandet senast den 31 augusti 2018 kommer att få ett meddelande från Tullverket avseende övervägande att återkalla det nya tillståndet från och med 2018-11-01.

Från den 1 november måste  uppgifter lämnas elektroniskt för att överhuvudtaget kunna hänföra varor till tullagförfarandet. Inget annat sätt kommer att vara möjligt och ingen ytterligare förlängning av övergångsperioden kommer att göras. Om du fortfarande har kvar saldo på ditt gamla tillstånd den 31 oktober 2018 måste du tömma och avsluta tullagret inom en tid som Tullverket fastställer. 

Läs mer om slutprov för system-till-system-lösningar.

Läs mer om vad du behöver tänka på när du planerar övergångsdatum och hur du för över ditt lagers ingående saldo.

Uppdaterad: 2018-02-01