Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Mindre risk för en avtalslös brexit

Efter valresultatet är det mest troliga att Storbritannien kommer att lämna EU vid midnatt mellan den 31 januari och den 1 februari 2020. Då följer en övergångsperiod till slutet av 2020, där Storbritannien fortsatt behandlas som EU-medlem.

Torypartiets jordskedseger i det brittiska valet i torsdags innebär att risken för en avtalslös brexit har minskat väsentligt. Premiärminister Boris Johnsons vallöfte har varit att få utträdet avklarat och han förväntas inom kort förelägga det nyvalda parlamentet det utträdesavtal som EU och Storbritannien kom överens om i oktober. När avtalet godkänts av det brittiska parlamentet kommer Europaparlamentet att avsluta sin godkännandeprocess och det blir sedan rådet som ingår avtalet på EU:s vägnar.


Om allt går som förväntat kommer Storbritannien att lämna EU vid midnatt mellan den 31 januari och den 1 februari 2020. I så fall inträder en övergångsperiod som löper till slutet av 2020. Under den här övergångsperioden ska Storbritannien behandlas som om landet fortfarande var medlem i EU bland annat vad gäller tullfrågor.


Under övergångsperioden är det tänkt att centrala delar av den framtida relationen mellan EU och Storbritannien ska förhandlas fram.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)