Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Genombrott i brexitförhandlingarna

Nu finns ett förslag till utträdesavtal mellan EU och Storbritannien. Den 14 november godkände den brittiska regeringen förslaget som bland annat innehåller en kompromiss om gränsen mellan Nordirland och Irland.

EU:s ordförande Donald Tusk har kallat till ett extra toppmöte den 25 november för att övriga medlemsländer ska godkänna förslaget om utträdesavtal.
 
- Det är givetvis positivt att förhandlingarna går framåt men vi ska komma ihåg att det återstår mycket arbete, säger Lena Gustafsson,  särskild rådgivare. Om EU:s medlemsstater och EU-parlamentet godkänner förslaget är nästa steg att även det brittiska parlamentet gör detsamma. Det är inte alls självklart att de gör det. Om någon av parterna inte godkänner avtalet finns risken kvar att det blir en hård brexit den 29 mars 2019 utan någon övergångsperiod.
 
För att lösa problemet med gränsen mellan Nordirland och Irland anges i avtalet att EU och Storbritannien ska ingå i samma tullområde fram till det att ett avtal om den framtida relationen börjar tillämpas. Om EU och Storbritannien inte kommer överens om ett sådant avtal blir Storbritannien alltså kvar inom tullområdet. Dessutom måste alla parter också godkänna en politisk deklaration om utgångspunkterna för hur relationen mellan Storbritannien och EU ska se ut efter övergångsperioden.

Framtida tullhantering

När det gäller tullhanteringen sägs bland annat i deklarationen att det framtida arrangemanget ska bygga på den lösning med ett gemensamt tullområde som finns i utträdesavtalet.

Läs mer om brexit och vad det innebär för svensk handel här.

Sidan uppdaterades: