Handla livsmedel på nätet
När du beställer livsmedel på nätet betalar du moms och eventuell tull. Vissa livsmedel omfattas av restriktioner som gör att du inte får ta emot dessa från ett land utanför EU.
Beställa livsmedel från ett annat EU-land
Du som beställer livsmedel från ett annat EU-land behöver inte betala tull, svensk moms eller andra skatter.
Du får ta in alla typer av livsmedel för personligt bruk, om de skickas från ett annat EU-land. Undantag gäller för livsmedel som innehåller narkotika eller utgör läkemedel (enligt svensk läkemedelslagstiftning).
Beställa livsmedel från ett land utanför EU
När du beställer livsmedel från ett land utanför EU ska du alltid betala moms. Momsen på livsmedel är 12 procent och beräknas på varans värde inklusive fraktavgift. Beställer du varor för 1 800 kronor eller mer betalar du både tull och moms. Hur mycket tull du ska betala beror på vad det är för typ av livsmedel.
Vissa livsmedel är förbjudna att ta in och omfattas av restriktioner som gör att du kan behöva ett godkänt sundhetsintyg och i vissa fall krävs även en veterinärkontroll av Jordbruksverket vid införseln. Det är Jordbruksverket som kan svara på frågor om vilka livsmedel som du får beställa och vad som krävs för att ta in dem i Sverige.
Ingår landet i EU?
Om du är osäker på om landet som du ska handla med ingår i EU eller inte kan du se en lista över alla EU-länder eller söka på ett specifikt land på EU:s webbplats.
Vissa livsmedel är förbjudna att ta in till Sverige
Livsmedel och foder med animaliskt innehåll kan sprida smittor
Reglerna för livsmedel och foder som har animaliskt innehåll, så som kött eller mjölk, är stränga eftersom dessa varor kan sprida smittor. Dessa varor är förbjudna att ta in till EU – men det finns några undantagna länder, till exempel Norge. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats om vilka livsmedel som är förbjudna och vilka som är tillåtna.
Ta med eller beställa mat och drycker till Sverige som privatperson – Jordbruksverket
Vissa växter och växtprodukter kräver sundhetscertifikat
Det finns vissa växter och växtprodukter, exempelvis färska frukter, grönsaker och snittblommor, som du inte får ta med dig hem till Sverige om de kommer från länder utanför EU. Det beror på att risken för att de sprider skadegörare är mycket stor. För dessa varor krävs det att du har ett sundhetscertifikat (Phytosanitarity certificate). Läs mer på Jordbruksverkets webbplats om vilka regler som gäller för växter och växtprodukter från ett annat land.
Sundhetscertifikat och andra åtgärder mot växtskadegörare – Jordbruksverket
Ta med eller beställa växter och växtprodukter till Sverige som privatperson – Jordbruksverket
Sidan uppdaterades:
Vad är ändrat: Uppdaterad värdegräns.