Tullverket

Handla läkemedel på nätet

Att köpa mediciner, läkemedelsklassade kosttillskott och bantningsmedel via internet kan vara smidigt. Men det kan också vara olagligt och hälsofarligt.

Det finns flera apotek i Sverige och EU som erbjuder sina kunder att köpa läkemedel på nätet på ett  säkert sätt. Trots det är det många svenskar som istället köper läkemedel på en illegal marknad.

På den illegala marknaden säljs inte bara äkta varor utan även produkter som kan vara förfalskade, spetsade eller verkningslösa.

  1. Förfalskade: Många läkemedel är skickligt gjorda piratkopior av godkända läkemedel. Som konsument kan du därför inte vara säker på att du får i dig rätt läkemedel eller rätt dos.
  2. Spetsade: Produkter som påstås vara helt naturliga och ofarliga kan innehålla läkemedelssubstanser. Ibland till och med förbjudet och hälsofarligt innehåll.
  3. Verkningslösa: Vissa produkter som säljs på nätet saknar helt en verksam substans och ger dig ingen behandling alls.

Läs mer hos Läkemedelverket om att köpa läkemedel säkert .

Från ett annat EES-land

Du får beställa läkemedel från annat land inom EES förutsatt att läkemedlet är

  1. för ditt personliga bruk
  2. godkänt i det andra EES-landet och har införskaffats på ett apotek eller motsvarande i det landet
  3. godkänt och receptfritt i Sverige eller, i fråga om receptbelagda läkemedel, har förskrivits av en behörig förskrivare inom EES.

Däremot får du bara beställa en mängd läkemedel som motsvarar högst ett års förbrukning. Kom ihåg att det är du som ska styrka att förutsättningarna är uppfyllda.

Från ett land utanför EES-området

Som privatperson får du inte ta emot läkemedel som skickas till dig från ett land utanför EES-området – oavsett typ av läkemedel. Det innebär att du inte kan beställa exempelvis läkemedelsklassade kosttillskott från länder utanför EES.

Tillstånd från Läkemedelsverket

Ett preparat som är klassat som läkemedel i Sverige lyder under svensk lag oavsett om det är klassat som läkemedel eller inte i ett annat land. Det betyder att det kan krävas tillstånd från Läkemedelsverket för att du ska få ta med dig läkemedel till Sverige.

Läs mer hos Läkemedelsverket om vad som gäller för olika läkemedel .

Betala tull och moms

Du som tar emot läkemedel som en postförsändelse behöver betala eventuell tull, moms och andra skatter. Om det är en transportfirma som sköter frakten är det transportfirman som gör din tulldeklaration.

Narkotika är alltid förbjudet

Du får aldrig ta emot narkotikaklassade läkemedel via brev eller paket, oavsett varifrån läkemedlet kommer. Detsamma gäller för vissa dopningsklassade läkemedel.

Uppdaterad: 2019-07-11


4000