Tullverket

Kosttillskott på nätet

Ett kosttillskott är ett livsmedel som är tänkt att komplettera normal kost. Kosttillskott omfattas av livsmedelslagstiftningen. När du köper kosttillskott på nätet gäller olika regler.

Kosttillskott eller läkemedel?

Det kan vara svårt att veta om din vara är ett kosttillskott (det vill säga livsmedel) eller ett läkemedel. Om en vara påstås förebygga eller behandla sjukdom klassificeras den som läkemedel. Om en vara är ett läkemedel gäller andra regler än för ett kosttillskott. Du bör noga kontrollera varubeskrivningen på både varan och förpackningen för att vara säker.

Om du är osäker på om din produkt är ett kosttillskott  eller ett läkemedel kan du kontakta Läkemedelsverket innan du beställer varan.

Läs mer om läkemedel hos Läkemedelsverket .

Betala avgifter

Du som köper kosttillskott på nätet i ett annat EU-land behöver inte betala tull, moms och eventuellt andra skatter för kosttillskottet.

När du köper kosttillskott på nätet från ett land utanför EU ska du normalt betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Tullavgiften varierar beroende på varans sammansättning och från vilket land varan kommer. I Tulltaxan kan du hitta tullsatsen för din vara. För kosttillskott, som är livsmedel, är momsen 12 procent.

Uppdaterad: 2018-10-03


4000